Executive Coaching, case Delete Group, tj Jussi Niemelä

Coaching laittaa kiemurtelemaan

Delete Group Oy on nopeasti kasvava suomalainen teollisuuden ja rakentamisen ympäristöpalveluihin keskittynyt yritys. Yrityksen toimitusjohtaja Jussi Niemelä aloitti yhtiön rakentamisen puhtaalta pöydältä vuosi sitten.

– Tämä on ollut minulle aivan uudenlainen haaste.  Kasvatamme Deleteä yritysostoilla ja viime vuoden aikana teimme kaikkiaan yksitoista yrityskauppaa. Liiketoiminta-alueitamme ovat kunnostuspalvelut, purkupalvelut, jätteenkäsittely sekä kierrätys- ja puhdistuspalvelut.

Kovaan vauhtiin mukaan tempautunut Niemelä kertoo vuodenvaihteessa pysähtyneensä miettimään oman toimintansa punaista lankaa.

– Olen aikaisemminkin tehnyt yhteistyötä HRM Partnersin kanssa ja olin tyytyväinen kopitteluun heidän kanssaan. Nyt Staffan Kurténin coachauksessa halusin ennen kaikkea tarkentaa omaa fokustani sekä hakea balanssia tekemiseeni, Niemelä kertoo.

Niemelän mukaan erityisen tärkeää on miettiä mihin suuntaan on menossa ja millä keinoin silloin, kun vauhti on kova.

– Yrityksen johto keskittyy usein ensisijaisesti viiden ja kymmenen vuoden suunnitelmiin, vaikka olennaista on myös se, mitä tehdään tänään tai huomenna. Isoja kaukaisempia tavoitteita ei voi saavuttaa, jollei ensin keskity niihin pienempiin askeliin, jotka vievät isoa tavoitetta kohti.

Niemelä huomauttaa, että kaiken kiireen keskellä johtajan on muistettava pitää huolta myös omasta jaksamisestaan.

– Itse yritän varoa vauhtisokeutta, joka voi tulla yllättäen. Kun työ on kivaa ja motivoivaa, on helppo painaa lisää kaasua. Kokemukseni on, että oman jaksamisen kannalta on tärkeää, että työ, perhe, ystävät ja harrastukset ovat keskenään tasapainossa. Itseään pitää kuunnella ja varoa loppuun palamista.

– Nimenomaan tekemisen balanssia olen hakenut myös coachingin avulla. Coaching on antanut minulle aikaa ajatella ja pysähtyä miettimään, mitä olen tehnyt ja miksi ja olenko onnistunut tavoitteissani, Niemelä lisää.

Sanotaan, että huipulla on yksinäistä, Niemelä on samaa mieltä.

– Mitä ylempänä olet, sitä enemmän olet huolinesi ja epävarmuuksiesi kanssa yksin.  Coaching antaa tilaisuuden peilata omia ajatuksia ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Coaching onkin minulle myös oman toimintavarmuuteni ja toimintani varmistamista.

Niemelä kertoo nauttineensa erityisesti siitä, että Kurtén on laittanut hänet välillä ahtaalle esittämällä vaikeita, mutta viisaita kysymyksiä.

– Staffan on työntänyt minut omalle epämukavuusalueelleni ja laittanut kiemurtelemaan.  Olenkin nimenomaan pyytänyt häntä haastamaan minua. Itsestään oppii yllättävän paljon ja oivaltaa jotain ihan uutta, kun joutuu katsomaan omaan toimintaansa ikään kuin ulkopuolelta.

 

Teksti: Mirka Sillanpää, Viestintätoimisto Jokiranta

Kuva: Esko Keski-Oja