Miten uudistun ja löydän itselleni merkityksellisen ratkaisun?

Monille oman uran suunnittelu on ollut aika sattumanvaraista. Vaihtoehtoja poissulkemalla on löytynyt mielekäs opiskelupolku, joka on avannut ovia eteenpäin. Jollekin ensimmäinen työkokemus tai iso aikaansaannos on määritellyt uraa eteenpäin. Jatko on ollut helppoa tai on jopa suorahaettu tekemään vastaavaa mitä aikaisemminkin. Vain harvat ovat osanneet proaktiivisesti ja systemaattisesti pohtia tulevaisuuttaan, osaamistaan ja osaamisensa kehittämistä. Useimmiten tämä tapahtuu vasta pakon edessä. Työsuhteen päättyessä on sopiva hetki pohtia omaa uudistumista, kehittymistä pidemmällä tähtäimellä, ja sitä, millainen voisi olla itselle merkityksellinen työelämän ratkaisu.

Petrin, 56 vuotta, tarina

Petrillä on hyvin vaikuttava työura, jossa hän on toiminut merkittävissä johdon tehtävissä sekä hallituksissa. Hänelle on ollut aina tärkeää menestyä mahdollisimman hyvin siinä mitä tekee, mikä onkin vienyt häntä uralla eteenpäin ja hän on aikaansaanut merkittävää tulosta yrityksille, joissa on toiminut. Sitten tulee pysähdys, ensimmäistä kertaa pitkän uran aikana. Yritys, jossa hän työskentelee toimitusjohtajana, on kehittynyt vaiheeseen, johon Petrin profiili johtajana ei enää sovellu parhaalla mahdollisella tavalla. Hänet irtisanotaan hallituksen toimesta.

Valmennuksen alussa Petri totuttelee elämään ilman täyttä kalenteria ja siinä samalla myös ilman työidentiteettiä. Pudotus yllättää hänet ja tunteet siihen liittyen, toimettomuus pelästyttää ja saa tuntemaan arvottomuutta. Petri havahtuu myös siihen, ettei ole pitänyt itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan vuosiin huolta. Valmennuksessa lähdetään liikkeelle tilanteen käsittelyllä oman uracoachin kanssa ja todetaan, että nyt on hyvä aika rakentaa omaa hyvinvoivempaa elämää myös tulevaa työelämää varten. Petri aloittaa hyvinvointivalmennuksen uracoachingin ohessa. Uracoachingissa Petri oivaltaa, että haluaa olla lopun työelämänsä johtamassa asioita, jotka kokee merkityksellisiksi. Itseanalyysin myötä hän tunnistaa omaa johtajaprofiiliaan, ja sitä, millainen tekeminen sekä toimintaympäristö ovat tuoneet hänelle merkityksellisyyden tunnetta. Lähdemme rakentamaan johtajaprofiilia tätä kohden. Kun työnhaun dokumentit (CV, LinkedIn) ovat kunnossa Petri kontaktoi suorahakukonsultteja sekä keskustelee omista tulevaisuuden suunnitelmistaan verkostonsa kanssa. Teemme yhdessä konkreettisen toimintasuunnitelman ja uracoach sparraa aina työllistymiseen saakka.

Työnhaku kesti hieman pidempään, minkä Petri tiedosti alusta alkaen, mutta hän halusi löytää seuraavaksi työn, mikä veisi häntä eteenpäin kohti tilannetta, jossa hän ennen eläkeikää voisi jäädä yrittäjäksi ollen vahva osaaja itselle merkityksellisten asioiden parista.