Johtaja, nyt jos koskaan tarvitaan sinun parasta ajatteluasi!

Näinä haastavina aikoina mielemme suorastaan tulvii epävarmuutta ja erilaisia uhkakuvia. Monet näistä uhkakuvista ovat todellisia ja niiden toteutumiseen on syytä varautua aiheen edellyttämällä vakavuudella. Samalla monimutkaisissa kriisitilanteissa on tärkeää kyetä varmistamaan laadukas ajattelu ja luova ongelmanratkaisu, jota mm. pelon tunteet estävät. Tällaiset vaikeat tilanteet tekevät näkyväksi erilaisia tapoja reagoida kriisiin: joku lamaantuu pelosta, toinen syttyy ennennäkemättömään luovuuteen ja sinnikkyyteen.

Kykyä selviytyä ja sopeutua kohtalaisen nopeasti erilaisissa haastavissa, yllättävissä ja muuttuvissa tilanteissa sanotaan resilienssiksi. Se on kykyä rauhoittaa rauhaton mieli ja ylikierroksilla käyvä hermosto, toisin sanoen hiljentää aivojemme mantelitumakkeessa sijaitseva “uhkakeskus” ja vapauttaa korkeammista kognitiivisista funktioista vastaava aivojen etuotsalohko luovaan ajatteluun ja ongelmanratkaisuun.

Jotta mantelitumakkeen voi hiljentää, on sen aktivoituminen ensi tunnistettava. Tämä on helppoa. Mantelitumakkeen aktivoituessa mielemme nimittäin alkaa kirjaimellisesti “höpistä”. Tämä aivojen sisäinen höpinä on luonteeltaan huolestunutta, stressaantunutta ja erittäin kovaäänistä: “Tulen menettämään kasvoni”, “tästä katastrofista emme selviä”. Vasta havaittuasi mielesi toiminnan, voit oikeasti valita, mihin suuntaat ajatteluenergiasi, kuten: Mihin voin vaikuttaa? Millä toiminnalla olisi suurin impakti juuri nyt? Miten rajata hankalan tilanteen vaikutukset minimiin? Minkä konkreettisen askeleen voin ottaa seuraavaksi?

On olemassa hyvin konkreettisia tapoja harjoittaa aivojaan mielen suuntaamiseksi optimaaliseen toimintaan kaoottisissakin tilanteissa. Tämän tietävät etenkin huippu-urheilijat, jotka panostavat tasokkaaseen mentaalivalmennukseen kyetäkseen antamaan parhaan panoksensa paineen alla juuri oikealla hetkellä. Myös johtaminen edellyttää mielen hallintaa erityisesti haastavissa ja monimutkaisissa kriisitilanteissa. Tällaisessa tilanteessa ei ole hyvä jäädä yksin, vaan varmistaa ympärilleen tukiverkosto luotettuja neuvonantajia ja vaikkapa oma mentaalivalmentaja

Kriisin keskellä tarvitaan paljon psykologista turvallisuutta, resilienssiä, luovuutta, solidaarisuutta ja yhteen hiileen puhaltamista. Voidaksesi johtajana luoda yhteisöösi tällaista ilmapiiriä, pidäthän huolta omasta mielenlaadustasi. Nyt jos koskaan tarvitaan sinun parasta ajatteluasi!

Emilia Sainisalo, asiakkuusjohtaja, valmentaja, business coach
Kuva: Jori Grönroos

Avainsanat