Miten kerrot aikaansaannoksistasi, kun etsit uutta työtä?

”Kerro jostain onnistumisestasi tai aikaansaannoksestasi” on varsin tyypillinen työhaastattelukysymys. Siihen vastaaminen valmistautumatta ei ole helppoa – oleellisimmat aikaansaannokset eivät välttämättä muistu heti mieleen tai vastauksesta tulee niin pitkä ja monipolvinen, ettei kuulija pysy kärryillä. Toisaalta parhaimmillaan kuvaus omasta onnistumisesta vakuuttaa rekrytoijan konkretisoimalla vahvuutesi ja osaamisesi. Tässä kolme vinkkiä omien aikaansaannosten tunnistamiseen ja niistä kertomiseen!

1. Mieti rauhassa – sinulla on aivan varmasti vino pino aikaansaannoksia!

Omien tärkeimpien aikaansaannosten nimeäminen voi aluksi tuntua haastavalta. Mieleen voi hiipiä vähätteleviä ajatuksia, esimerkiksi ”ei minulla ole erityisiä aikaansaannoksia, olen vain tehnyt tavallisia töitä”. Tällaiset ajatukset on syytä siirtää heti sivuun – juuri niiden tavallisen töiden lomasta löytyy lukemattomia tilanteita, joissa osaamisesi, vahvuutesi ja kykysi ovat tulleet esille.

Aikaansaannoksia on monenlaisia: niissä voi olla kyse pitkäkestoisesta projektista tai pikaisesta onnistumisesta haastavassa tilanteessa. Kaikkien aikaansaannosten ei myöskään tarvitse liittyä suoraan työelämään – millaisia onnistumisia sinulla on esimerkiksi harrastustesi tai opintojesi parissa? Heijastavatko ne vahvuuksia, joista on hyötyä myös työelämässä?

2. Huolehdi punaisesta langasta

Jos aikaansaannokseen liittyy esimerkiksi moninaisia vaiheita tai lukuisia henkilöitä, voi asiasta napakasti kertominen olla haastavaa. Pahimmillaan polveileva tarina voi johtaa siihen, että rekrytoijan huomio kiinnittyy sivuseikkoihin ja aikaansaannoksesi ydin menee häneltä kokonaan ohi.

Neljän T:n sääntö on loistava apuri aikaansaannoksista kertomiseen: kuvaa ensin (alku)Tilanne, sitten Tavoite, Toimintasi ja lopuksi Tulos. Näin luot selkeän ja kuulijaystävällisen draaman kaaren.

3. Älä häivytä omaa rooliasi

Usein tuntuu helpommalta kehua tiimiä, jossa on työskennellyt, kuin spesifisti itseään. Työnhaku on kuitenkin yksilösuoritus, joten jos kerrot onnistumisesta, jossa toimit osana tiimiä, muista kuvata huolellisesti, mikä oma roolisi oli. Älä tyydy jättämään rekrytoijalle hailakkaa kuvaa osaamisestasi kertomalla, että ”tiimimme sai projektin valmiiksi aikataulussa ja saimme siitä hyvää palautetta”, vaan kuvaa, miten omalla panoksellasi edistit aikataulussa pysymistä ja millaista palautetta sait siitä henkilökohtaisesti.

Haastattelutilanteita ja omasta osaamisesta kertomista kannattaa harjoitella. Tästä blogista löydät vinkkejä työhaastatteluihin ja tästä vinkkejä videohaastatteluihin.

Katariina Köykkä, valmennuskoordinaattori, joka sparraa uudelle uralle
Kuva: Dreamstime-kuvapankki

Avainsanat