Näkyykö työnhaun dokumenteissasi motivaatio?

Helsingin Sanomissa julkaistiin viime viikolla mielenkiintoinen juttu, jossa rekrytoinnin asiantuntijat antavat vinkkejä työnhaussa onnistumiseen. Nostaisin jutusta esiin erityisesti nämä kaksi kommenttia:

”Näkyykö [työhakemuksessa] motivaatio? Yllättävän monelta se puuttuu.”

Hakijan motivaatio haettavaa tehtävää kohtaan on yksi keskeisimmistä rekrytointipäätökseen vaikuttavista tekijöistä, joten siitä kertomista ei missään nimessä pidä unohtaa. Muista siis kirjoittaa hakemuksessa auki ja tuoda keskusteluissa esiin, miksi juuri tämä kyseinen tehtävä motivoi sinua. Saatat muutaman motivaatiostasi kertovan virkkeen avulla ohittaa monta hakijaa, jotka ovat keskittyneet vain oman osaamisensa kuvaamiseen.

”Tottuneet rekrytoijat näkevät tosi vikkelästi, jos hakija lähettää samaa tekstiä copy-pastattuna.”

Uravalmennuksessa tulee nopeasti tutuksi, että CV ja hakemus täytyy aina räätälöidä haettavan paikan mukaan. Aloittamalla hakemuksen kirjoittamisen tyhjältä sivulta varmistat, että tekstistä todella tulee uniikki. Aiemmin kirjoittamistasi hakemuksista löytyy varmasti timanttisia virkkeitä, joita voi käyttää uudestaankin, mutta saman hakemuspohjan muokkaaminen saattaa salakavalasti ajaa toistelemaan samoja asioita, jotka eivät välttämättä ole haettavan paikan kannalta niitä oleellisimpia.

Juttu on otsikoitu provosoivasti ”Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä”. Lukemalla jutun loppuun selviää, ettei asia ole aivan näin – rekrytoijat vain suosittelevat valmistautumaan soittoon hyvin ja kysymään vain aidosti merkityksellisiä kysymyksiä. Uravalmennuksessa suosittelemme soittamaan potentiaaliselle työnantajalle jo ennen hakemuksen lähettämistä (silloinkin tietysti hyvin valmistautuneena!), sillä saatat saada puhelussa arvokasta tietoa, jonka avulla teet hakemuksestasi entistä osuvamman.

Katariina Köykkä, projektikoordinaattori ja työnhakijoiden sparrari

Avainsanat