Eettisyys on hyvää liiketoimintaa

”Nyt kunnat ovat tehneet sopimuksia, joissa ostetaan halvalla selvästi alimitoitettuja palveluja” (vanhustenpalveluja).

”Kukapa ostaisi kotiinsa remontin joltain helppoheikiltä, kun halvalla saa? Jotain laatua pitää vaatia?”

”Oleellisempaa on palvelukulttuuri, missio, johtaminen, moraalikoodi … Siitä syntyy laatu”. (professori Marja Vaarama HS 3.2.2019)

Nämä sitaatit saivat minut ajattelemaan myös muita aloja kuin vanhustenhuoltoa. Toimialasta riippumatta jokaisen asiakkaan tulee saada hänelle mitoitettuja, hänen tarpeitaan ja odotuksiaan vastaavaa palvelua ja kunnioittavaa kohtelua. Palveluliiketoiminnassa tämä korostuu.

Tämä koskee esimerkiksi myös irtisanottujen ihmisten työllistymisvalmennuksia ja -koulutuksia joita muutosturvaan liittyvä lainsäädäntö edellyttää, ja joissa myös HRM Partners on mukana. Ettei tällä sektorilla vaan käy niin kuin vanhustenhuollossa on käynyt. Edullisin hinta ja paljon koulutuspäiviä, joista kumpikaan ei takaa valmennettavalle täsmäapua tai riittävää vaikuttavuutta. Olemme saaneet lukea ihmisten valittavan uuvuttavan pitkästä ”viiden päivän CV´n kirjoittamiskurssista” ja ”nöyryyttävästä kokemuksesta”, kun aikuisille asiantuntijoille pidetään työelämän käytöstapakoulutusta.

Mutta muutama kompasteleva yritys vanhustenhuollossa ei saa pilata tärkeän toimialan mainetta. Alaa jolla tehdään paljon tärkeää ja hyvää työtä. Näitä vastuuntuntoisia palveluyrityksiä, joilla eettinen rima on korkealla ja palvelun laatu kohdallaan, ei vaan juurikaan näy otsikoissa.

Me HRM Partnersissa lupaamme, että kaikki meidän uudelleensijoittumis-, työnhaku- ja uravalmennuksemme huomioivat valmennettavan tilanteen ja erityistarpeet, ja että ohjelmamme ovat todistettavasti vaikuttavia. Ja että meillä on eettinen rima korkealla – aina. Tavoitteena on se, että työnhakija löytää itselleen omasta mielestään hyvän ratkaisun tilanteeseensa ja vieläpä kohtuullisessa ajassa.

Laatuun ja vaikuttavuuteen keskittyvien toimijoiden (kuten HRM Partners) valmennuksessa työnhakijat löytävät itselleen hyvän ratkaisun tilastojemme mukaan puolta nopeammin kuin Suomessa keskimäärin.

”Vanhuksilla on oikeus hyvään elämään”, sanoo professori Vaarama. Niin myös työnhakijoilla hyvään työelämään, me puolestamme sanomme.

Staffan Kurtén, HRM Partners Oy:n perustaja

Avainsanat