Johda itseäsi numeroilla

Alkuvuodesta olen törmännyt jostain syystä numeroihin. Minä, joka olen aina ajatellut olevani puhtaasti ihmis-ihminen. Mutta numerothan ovatkin mielenkiintoisia, niissä on supervoimia ja syvällisyyttä.

Ensinnäkin 8-8-8: todella hyvä ohje tasapainottamaan työntekoa, vapaa-aikaa ja unta.  Oivallinen ohje näin vuoden alussa, jolloin tehdään muitakin hyviä päätöksiä ja lupauksia. Jos Alex pystyi toteuttamaan tätä ministerinä ollessaan, me kaikki pystymme. Kokeilen.

Entäpä Pareton periaate, joka tunnetaan 80/20 sääntönä. Tutkimusten mukaan se toimii hyvin esimerkiksi myynnissä. 20 % yrityksen myyjistä tuovat 80 % liikevaihdosta, tai jopa 10 % tuotteista riittää tuottamaan 80 % myynnistä. Mihin kannattaa siis laittaa tekemisensä fokus? Tätä voi miettiä myös oman energian suuntaamisen kautta. Miten toimimalla fiksusti ja tehokkaasti voi saada aikaan pääosan tavoitteistaan? Mihin kannattaa panostaa ja aikaansa käyttää ja mihin ei? Kehityskeskustelujen ja tavoiteasetannan aikana hyvä keskustelun aihe.

Ja sitten  70-20-10.  Tämä numerosarja kuvastaa nykyisin vallalla olevaa käsitystä siitä, miten ihminen oppii ja miten ainakin työelämässä kannattaa osaamistaan kehittää. Pääosa (70) oppimisesta tapahtuu työssä oppimisessa, 20 kuvaa toisilta oppimista, yhdessä tekemistä, coachingia, erilaisia projekteja.  Ja vain 10 % varsinaista koulutuksessa olemista ja niissä oppimista.  Tämä on hyvä tieto, koska silloin jokainen päivä on oppimisen päivä, vaikka olisi tekemässä omaa perustyötään.  Mitä voin tänään tehdä erilailla kuin viimeksi? Mitä voin tänään kokeilla?

Numerot ovat myös oivallisia aivojen ja muistin treenaamiseen. Harmi vain, ettei älypuhelinten aikaan mitään numerosarjoja enää tarvitse opetella. Muistatko lapsuuden kodin puhelinnumeron? Minä en, mutta moni muistaa. Numerosarjoja kannattaisi opetella, vaikka kolmen ryhmissä. Ihminen hahmottaa helpommin erilaisia kokonaisuuksia, eli muisti niputtaa asiat. Joidenkin mukaan ihminen kykenee muistamaan kolme yksikköä, joidenkin mukaan 7 plus/miinus kaksi. Salasanat – nuo elämän sulostuttajat – pakottavat meitä treenaamaan numero- ja kirjainyhdistelmiä!

On myös numerosarjoja, jotka ovat kollektiivista omaisuutta: 007 – 313 – 112. James Bond – Aku Ankan auton rekkari – hätänumero. Numerot voivat siis yhdistää.

Tätä blogia kirjottaessani edessä on 11 kk tätä vuotta. Mitä sinä haluat saada aikaa – mihin haluat panostaa? Tee se fiksummin, fokusoidummin ja vaikkapa Pareton lakia mukaellen.

Päivi Pentti, asiakkuusjohtaja, valmentaja, business coach

Kuva: Dreamstime.com

 

Avainsanat