Piilotyönhaussa vaivannäkö kannattaa

Puhumme valmennuksissamme paljon piilotyöpaikoista, ja syystäkin: tilastosta riippuen n. 70-80 % työnhakijoista löytää uuden työn piilotyömarkkinoilta. Näin ollen piilotyönhakuun kannattaa todella panostaa!

Valitettavasti piilotyönhaku tuntuu monista vaivalloiselta, epävarmalta ja jopa vaivaannuttavalta verrattuna työpaikkailmoituksiin vastaamiseen. Kiinnostavia ilmoituksia on yleensä helppo löytää ja niihin vastaaminen on yleensä suhteellisen yksinkertaista – muotoilet vain sopivan hakemuksen ja CV:n ja lähetät ne rekrytoijalle. Näin syntyy suhteellisen nopeasti ja helposti tunne siitä, että olet tehnyt töitä uuden työn löytämisen eteen.

Piilotyönhaussa tilanne on kuitenkin toisenlainen. Ensinnäkin piilotyöpaikat ovat piilossa, joten niitä ei löydy muutamalla klikkauksella. Yleensä meistä jokaisella on mielessä joitakin työnantajia, jotka vaikuttavat kiinnostavilta. Aktiivisessa työnhaussa ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata tyytyä vain muutamaan vaihtoehtoon, vaan on syytä kerryttää listaa kohdeyrityksistä, joista lähteä etsimään piilotyöpaikkoja. Tämä vaatii aktiivista tutkimustyötä.

Toisekseen, kiinnostavien kohdeyrityksen löydyttyä yhteydenottoja ei voi ryhtyä tekemään suin päin. Ensin on syytä ottaa huolellisesti selvää kyseisestä yrityksestä ja siitä, mitä erityistä sinä voisit tarjota heille. Seuraava askel on pohtia, kuka olisi oikea henkilö, johon ottaa yhteyttä, ja valita sopiva yhteydenottokanava.

Kolmanneksi, itselle vieraan henkilön lähestyminen ilman, että hän osaa odottaa sitä, tuntuu varmasti lähes kaikista meistä jännittävältä. Kynnys ottaa puhelin käteen tai lähettää sähköposti voi tuntua piilotyönhaussa huomattavasti korkeammalta kuin työpaikkailmoitukseen vastatessa.

Kerrataanpa: työpaikkailmoituksiin vastaaminen tarjoaa siis helppoa ja nopeaa tehokkuuden tunnetta, kun taas piilotyönhaku vaatii aikaa, vaivaa ja itsensä ylittämistä, eikä toiminnan tuloksista voi olla varma. Työpaikkailmoitukseen vastattuasi tiedät varmasti ainakin hakeneesi kyseistä työpaikkaa, kun taas kiinnostavan työnantajan kanssa käydyn keskustelun jälkeen et voi välttämättä tietää, minne se johtaa ja millä aikataululla.

Piilotyönhaussa oman motivaation tukemiseksi onkin syytä pitää kirkkaana mielessä tämän viestin alussa mainittu tilasto: 70-80 % työnhakijoista löytää uuden työn piilotyömarkkinoilta. Helppouden ja nopeuden ansaan ei siis kannata tälläkään elämän alueella haksahtaa, vaan luottaa siihen, että vaivannäkö ja aktiivisuus tuottavat varmimmin tulosta. Hyvin suunniteltu henkilökohtainen yhteydenotto jää varmasti vahvemmin mieleen kuin yksittäinen hakemus korkeassa pinossa.

Katariina Köykkä, valmennuskoordinaattori, joka sparraa työnhakijoita mm. piilotyöpaikkojen hakemisessa

Avainsanat