Luottamus antaa draivia!

Luottamus! Mikä ihana sana! Mutta mitä sillä oikeasti voi saada aikaan? Luottamus on hieno ja tuottava asia tiimiläisten kesken, ja hyvän esimiehen työkalupakissa se on suorastaan välttämätön elementti, joka usein vaatii vähän huomiota toteutuakseen.

Itse olen kokenut mielihyvään päättyneitä kauhun hetkiä useimmin juuri silloin, kun minuun on luotettu, vaikka en ehkä itse ole sitä tehnyt. Esimieheni tai kollegani on voinut haastaa minua osallistumaan, tekemään tai toimimaan tilanteessa, joka on ollut minulle vieras tai olen ollut epävarma pystynkö. Mutta ”Olen ihan varma, että onnistut siinä loistavasti” kuulostaa niin ihanalta työkaverin suusta kuultuna! Saan voimaa ja rohkeutta jatkaa urakkaani, vaikka en olisin ollenkaan varma siitä, että mitä hiivattia tästä vielä tulee. Haluan olla luottamuksen arvoinen ja niinpä opiskelen lisää.

Jos sitten en tekisikään ihan top-notch -työtä ekalla kerralla, olen kieltämättä hieman tyytyväinen jo siitä, että uskalsin ja selviydyin. Silloin tavallisesti myös opin eniten ja se on minulle – kuten monelle muullekin – vahva motivaatiotekijä. Luottamus antaa draivia ja motivoi! Miksi ihmeessä emme hyödynnä sitä työelämässä enemmän?

No entäpä jos kaikki ei menekään kuten Strömsössä? Mokan seurauksena piehtaroin tunnon tuskissa ja soimaan itseäni. En tee samaa mokaa kahdesti en! Oppimiskokemus on melkoisen voimakas ja tehokas! Mutta viisaan työkaverin kannustus auttaa palautumaan.  Luottamus voi siis myös opettaa!

Vaan mitä tapahtuu, kun luottamus rakoilee? Kollega tai esimies ei anna vastuuta tai mikromanageeraa pään ylitse ja tekee selväksi, että hän osaa paremmin. Totta kai osaa! Muut vetäytyvät sivummalle. Eivät tee, eivät uskalla, eivätkä rohkaistu. Eivätkä ainakaan opi tai onnistu! Motivaatio saa kolauksen ja työhyvinvointi kärsii. Ehkä hetkeksi jopa tuottavuus. Tai, ei ehkä edes niin hetkeksi, sillä kukaan ei ole oppinut mitään uutta. Miten ihmeessä tähän päädyttiin?

Tilanteita on toki erilaisia, eikä aina ole se hetki jolloin harjoitellaan. Mutta käsi sydämelle! Missä kaikessa sinä voisit antaa kollegallesi tai tiimiläisellesi enemmän luottamusta, draivia ja oppia? Ja paljonko se maksaisi suhteessa siihen mitä se pitkällä tähtäimellä tuottaa?

Juhlavuotemme asiakastilaisuudessa pari viikkoa sitten kiteytimme yhteistyössä Millenial Boardin kanssa työelämän ajankohtaisia kysymyksiä osuviksi hastageiksi, kuten #munasin, #nomikäettei, #saintänään, #whocares ja #vastuunvoima. Eikö näissäkin kuulu taustalla luottamus?

Mitä jos tänään mietittäisiin – kukin omassa roolissamme – että #mikäetten antaisi kollegani #saadatänään #vastuunvoimaa”? Jos hän sitten #munaisi, niin #whocares! Organisaation kehittymisen, resurssien hyödyntämisen, työhyvinvoinnin, tulevaisuuden ja vaikka minkä muun hyvän asian kannalta tärkeää on että #opintänään!

Susanna Stoltzmann, asiakkuusjohtaja, valmentaja, coach

 

Avainsanat