Mitä johtajalle tulee mieleen sanasta coaching?

Istuin äskettäin päivällispöydässä, jossa oli läsnä johtavassa asemassa olevia ystäviä. Kysyin, mitä heille tulee mieleen sanasta coaching?

He alkoivat kaikki puhua johtamisen ja johtajuuden kehittämisestä (miksi?). Näiden asioiden kehittäminen heillä oli mielen päällä, ei coaching menetelmänä (miten?)

Mitä ylemmäksi johtotasolla mennään, sitä kiinnostuneempia johtajat ja esimiehet ovat tuosta miksi-kysymyksestä ja sitä vähemmän tuosta miten-kysymyksestä. Seuraavaksi tärkein kysymys heille on kuka? Kuka sinä olet? Vakuuta minut siitä, että sinä olet oikea henkilö auttamaan minua tässä asiassa. Ymmärrätkö minun liiketoimintaani?

Kysymys on tietenkin luottamuksen rakentamisesta. ”Investoin tähän aika monta euroa ja haluan varmistua siitä, että tämän vaikuttavauus ja hyöty ovat sellaiset joita olen hakemassa”. Heitä ei välttämättä kauheasti kiinnosta, onko menetelmä coaching, sparraus vai mentorointi, tai jokin sekoitus näitä. Me ammatti-coachit rakennamme parempaa johtamista Suomeen – emme vain coachaa.

Ja mistä ne päivällispöydän henkilöt alkoivat puhua? Esimerkiksi siitä, miten oman johtamisen pitää resonoida oman persoonan kanssa. Siitä että kunkin pitää laatia johtamiseensa oma reseptinsä tunnetuista hyvän johtamisen aineksista. Siitä miten itse haluaa saavuttaa tuloksia, kehittyä ja kasvaa. Siitä mitä hyvä johtajuus on, ja miten onnellisen organisaation kautta saa niin paljon parempia tuloksia aikaiseksi. Itse asiassa ongelmista ja niiden ratkaisemisesta ei puhuttu juuri ollenkaan. Mielenkiintoinen havainto sekin.

Staffan Kurtén
valmentaja, Business coach, hallituksen puheenjohtaja

Lue HRM Partnersin tarjoamasta Business coachingista tästä linkistä

 

Avainsanat