Coaching jättää jäljen talenttiin

Tapasin vuosien jälkeen eräässä johtoryhmän valmennuksessa vanhan tutun, coacheen. Emme olleet tavanneet sitten joitakin vuosia toteutetun coaching-prosessin. Mietin, mahtaako hän vielä muistaa yhteistyömme, mutta pian kävi ilmi, että muisti todella hyvin. ”Coaching oli Talent-ohjelmamme vaikuttavin osa-alue!”, hän totesi spontaanisti. Tuollainen palaute on aina toki mukava saada, ja samalla se tiivistää sen, mitä myös tutkimustulokset kertovat. Coaching on yksi avainpotentiaalien kehittämisen vaikuttavampia keinoja. Varsinkin kun se linkittyy vahvasti strategiaan ja henkilön tavoitteisiin.

Itseohjautuvuus ja itsensä johtaminen korostuvat tämän päivän työelämätaitoina.  Coaching on itsensä johtamisen keino, jossa henkilö voi tavoitteellisessa prosessissa selkeyttää oman roolinsa ja siihen liittyvät tavoitteet osana isompaa strategiaa ja tavoitteistoa. Se on vahva työkalu, jonka avulla oman potentiaalin saa parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Ja samalla se vahvistaa työn merkityksellisyyden tunnetta. Tämä on tietysti tärkeää jokaiselle, mutta jos asiaa tarkastelee Talent Managementin näkökulmasta, on yksilöllisen kehittämisen merkitys entisestään nousussa. Ryhmävalmennuksella on paikkansa ja se sopii moneen tilanteeseen, mutta kun halutaan tukea organisaation avainpotentiaalien kehittymistä yksilöllisesti, jättää coaching vaikuttavimman jäljen sekä ajatteluun että toimintaan.

Toinen keskeinen työelämätaito on kyky toimia verkostoissa ja pystyä vaikuttamaan toisiin ilman hierarkian suomaa asemaa. Valmentava ote ja coaching-taidot ovat arvokkaita osaamisia, kun asioita pitää saada eteenpäin ja yhdistää erilaisia osaamisia ja näkemyksiä yhteisen tavoitteen edistämiseksi. Harjoittelimme erään asiantuntijaryhmän kanssa coaching-taitoja osana toteuttamaamme laajempaa ohjelmaa avainpotentiaaleille. Tämä lainaus summaa yhteen suurimman osan osallistujista näkemyksen: ”Valmennuksessa opittu tärkein taito oli coaching, joka ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Tästä taidosta on hyötyä työelämässä.”  Coaching jättää jäljen ei yksin henkilöön, mutta myös muuttaa koko tapaa toimia työelämässä.

Mari Tasanto, liiketoimintajohtaja, valmentaja

Lue verkkosivuiltamme Business coachingista

Lue verkkosivuiltamme Talent Managementista

 

Avainsanat