Asenne ratkaisee

”Haluaisitko vähän erilaisen valmennettavan?” kysyi Susanna Stolzmann, HRM Partnersin asiakkuusvastaava.

”Tietenkin”, vastasin.

Jokainen valmennettava on tietysti ”vähän erilainen”, mutta erilaistenkin joukossa Marja oli unohtumaton tapaus. Energinen nainen, joka asui pienellä paikkakunnalla kaukana pääkaupunkiseudulta. Oman alansa ammattilainen, yhteistyökykyinen ja asiakaspalvelutaitoinen, tunnollinen ja huolellinen.

Marjan ammattitaito oli niin vankkaa, että hän pystyi tarvittaessa palvelemaan jopa ukrainalaisia asiakkaita, joiden kanssa ei ollut yhteistä kieltä. Olihan hänellä venäjänkielistä materiaalia, josta pystyi osoittamaan muutamia tärkeitä kohtia, ja lopulta löytyi myös muutamia englannin sanoja, jotka ukrainalaisetkin ymmärsivät. Kolme varttia asiaan meni, mutta kaikki tuli hoidettua lakien ja pykälien mukaan.

Vaativan asiakaspalvelutyön ohessa Marja hoiti toimipisteen lomakirjanpidon ja ylityöseurannan, pysytteli ajan tasalla kehittyvien it-ohjelmistojen ja uudistuvien lakien maailmassa.

Marjan vahvuuskartoitukseen kirjasimme hänelle tärkeitä arvoja.

Itsenäisyys. Tuloksen tekeminen. Yrittäjähenkisyys. Vastuullisuus. Johdonmukaisuus. Tasa-arvoisuus.

Mikä tahansa työnantaja pitäisi tällaista ihmistä helmenä, ajattelin.

”Mitkä näiden arvojen lisäksi ovat sinun tärkeimpiä ominaisuuksiasi?” kysyin Marjalta.

”Pitkä pinna, ymmärrys, maltti”, hän vastasi epäröimättä ja jatkoi: ”Kaikki tehdään niin kuin itselle tekisi.”

Marjan elämänfilosofiaan kuului myös ajatus siitä, että ympärillä olevia ihmisiä on aina autettava. Naapurin lumet luodaan, kun naapuri lähtee lomalle etelään. Nurmikot leikataan, omenat poimitaan. Se kuuluu hyviin tapoihin. Ja samoin toimitaan töissä.

Toista jeesataan aina. Kun toinen on alamäessä, lykätään ylöspäin. Se hyvä, mitä toisille tekee, tulee jonain päivänä takaisin kuin bumerangi.

”Ja millaista työtä haluaisit tehdä?” kysyin vihdoin.

”Keikkatyötä, toimistohommia joustavalla aikataululla”, hän sanoi. ”Olen tottunut tekemään kaikenlaista. Ja on minulle jo tarjottukin töitä.”

Jos minun pitäisi palkata joku, palkkaisin juuri sellaisen ihmisen kuin Marja. Positiivisen, ratkaisukeskeisen, elämänmyönteisen.

Mutta tässä tulee yllätys. Vakituiseen työsuhteeseen Marjaa ei enää saisi houkuteltua.
Päivää ennen viimeistä valmennuskertaa Marja sai nimittäin virallisen eläkepäätöksen.

”Sekö tuli jo nyt?” hämmästyin.

Vaikka mitäpä hämmästelemistä eläkepäätöksessä oli. Ensimmäisen valmennuskertani muistiinpanoissa luki: Marja on 67-vuotias.

Mikä on tämän tarinan opetus?

Ehkä se, että ikä on vain numero. Asenne ratkaisee.

Minna Sütö
Associate Career Coach
HRM Partners Oy


Avainsanat