Voisiko minusta tulla yrittäjä?

Kun itse opiskelin kauppakorkeakoulussa, niin suurimman osan haave oli päästä töihin isoon yritykseen. Yrittäjyys sanaa ei mainittu yhdelläkään kurssilla. Nyt yrittäjyys nousee yhdeksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi vastavalmistuneille. Sama ajatus on tarttunut myös uransa taitekohdassa oleville.

Kohtaan uravalmennuksissa yhä enemmän ihmisiä, jotka pohtivat, olisiko yrittäjyys heille oikea vaihtoehto. Ei ihme, sillä yrittäjiä arvostetaan ja mediassa kerrotaan huikaisevia tarinoita start upeista.  Ilmapiiri on muuttunut yrittäjämyönteiseksi.

Mikä yrittäjyydessä kiehtoo?

Suurin osa kertoo yrittäjyydessä kiehtovan vapauden ja mahdollisuuden päättää kaikista asioista. Me suomalaiset olemme vaatimattomia, joten harvoin kuulen ensimmäisenä mahdollisuuden rikastua.

Olivat motiivit mitkä tahansa, niin realistina keskityn aina haastamaan liikeideaa. Ilman loistavaa liikeideaa yritystoiminnasta ei tule mitään. Tämän lisäksi tarvitaan vielä paljon muutakin, esim. osaamista, uskoa omiin kykyihin ja halua menestyä.

Mielestäni yrittäjänä toimiminen on paljon vaativampaa kuin palkkatyö. Vaihtoehto ei siis sovi kaikille. Yrittäjän on oltava moniosaaja ja kestettävä jatkuvaa painetta yrityksen taloudellisesta menestymisestä. Jokainen aloittava yrittäjä saa heti ensimmäisten kuukausien aikana pikakurssin talouden realiteeteista ja asiakkaan ostohalukkuudesta. Ja jos ei ole nopea oppija, niin yrittäjän tarina jää lyhyeksi. Joskus omista unelmista täytyy luopua ja muokata liiketoimintaa kysynnän mukaisesti.

5 kohtaa, joita kannattaa miettiä ennen kuin päätät perustaa oman yrityksen:

  1. Hyvä liikeidea. Mitä, miten ja kenelle myyt? Mitä erilaista tarjoat kilpailijoihin verrattuna?
  2. Oma osaaminen. Tee SWOT rehellisesti. Mitä osaamista sinulta löytyy ja mitä apua tarvitset mahdollisten heikkojen osa-alueittesi paikkaamiseen. Olisiko kannattavaa löytää kumppani yritykseesi?
  3. Haluatko myydä? Mikään yritys ei menesty ilman myyntiä. Ei riitä, että pari vanhaa kontaktia on luvannut ostaa. Sinun on oltava innostunut etsimään koko ajan uusia asiakkaita. Löytyykö riittävästi kiinnostuneita, jotka ovat valmiita maksamaan palvelustasi ja/tai tuotteistasi?
  4. Sopiiko persoonasi yrittäjäksi? Oletko valmis ottamaan riskiä ja kestätkö epävarmuutta? Jaksatko tehdä yksin töitä?
  5. Taloudellinen tilanne. Kuinka kauan olet valmis olemaan ilman palkkaa? Harva yritys lähtee käyntiin sellaisella vauhdilla, että yrittäjä saa maksettua itselleen palkkaa alkuvaiheessa.

Minulla on ollut ilo sparrata monta innokasta yrittäjäksi lähtenyttä. Parasta on tavata henkilö muutaman vuoden tauon jälkeen, joka kertoo edelleen yhtä innostuneena omasta yrityksestään. Tutustu esimerkiksi Mikaelan tarinaan. Suosittelen, että menet tutustumaan hänen liikkeeseensä ja näkemään, millaisen unelman hän on toteuttanut.

Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä. Olisiko yrittäjyys sinulle hyvä vaihtoehto, kun oma työ on loppumassa tai ei enää innosta ?

Lähtisitkö sinä uudelle uralle?

Elina Palmroth-Leino
Uravalmentaja ja entinen yrittäjä

 

Avainsanat