Oletteko tavanneet työkoneisiin kadonneita?

Katsoin eräänä iltana Vain elämää -ohjelmaa, jossa Juha Tapio esitti koskettavan versionsa Apulannan kappaleesta Koneeseen kadonnut. Esitys vertautui mielestäni osuvasti kuvaamaan myös työelämän murroksissa kipuilevien ihmisten tuntoja. Kun työ lähtee alta tai paineet kasvavat koviksi muutosten keskellä, tuottaa se ihmisissä myös kipua. Tämä kipu ei kuole huutamalla, vaikka laulussa niin lauletaankin. Se lientyy löytämällä tarkoituksen ja merkityksen omalle olemassaololle ja tekemiselleen. Pyrkimyksellä liikkua edes asteen verran valoisampaa suuntaa. Jokainen meistä haluaa olla tärkeä ja tarpeellinen. Jokainen meistä haluaa tehdä hyvinvoivasti merkityksellisen tuntuista työtä.

Työelämän muutoksissa työn merkityksellisyyden tunnustelu auttaa kirkastamaan tavoitteet ja löytämään valoa omaan työelämään. Mutta kuten arvostusta tai luottamusta, merkityksellisyyttä ei voi ulkoa antaa, vaan jokaisen on onnistuttava tunnistamaan se, mikä tekee työstä itselleen merkityksellistä, aivan itse.

Paljon on tehtävissä kuitenkin sille, miten tätä pohdintaa tuetaan ja luonnollisestakin kipuilusta päästään kohti ilolla tehtyä työtä. Edelläkävijöitä työn merkityksellisyyden tunnistamisessa jo on. Esimerkiksi ISS Palvelut tukee työn merkityksellisyyden arvoa ja tunnistamista Omena-ohjelmallaan: ”Jokaisen työntekijän on tunnistettava ja osattava viestiä ”Oma omena”. Oman omenan löytäminen tarkoittaa sitä, että henkilö ymmärtää asiakkaan tarpeen ja miten hän omalla työllään voi edistää tuon tarpeen täyttämistä. Hän ymmärtää oman työnsä merkityksen asiakkaalle, ja itselleen. Oman omenansa tunnistanut ja sen mukaan toimiva työntekijä myös palkitaan: Omena-palkintojen saajiksi on vuosien mittaan ehdotettu lukuisia ISS Palveluiden työntekijöitä, jotka tarjoavat asiakkailleen ainutlaatuisia palvelukokemuksia. Sekä työkaverit että ISS Palveluiden asiakkaat ovat saaneet ehdottaa esimerkillisiä asiakaspalvelijoita, joten kyseessä on yhteinen asiamme”, kertoo ISS Palveluiden koulutuspäällikkö Elli Velling.

Ei siis auta käydä huutamaan. Kannattaa tehdä jotain, joka vaikuttaa.

Tähän kannustaa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen artikkelissakin maailmalla menestynyt, ylpeä Korson kasvatti Nape Singh: ”Suomi lähtee ihan eri suuntaan, huimaan nousuun, jos se kaikki energia, jota nyt käytetään valittamiseen, suuntautuisi johonkin positiiviseen”. Miksipä emme uskoisi maailmantähteä tässä asiassa?

Rohkeasti vaan rakentamaan valoisaa, merkityksellistä työn tulevaisuutta!

Kati
Kati Järvinen, valmentaja, asiakkuusjohtaja

Avainsanat