Työnhakija, tee ostaminen helpoksi!

”Tee ostaminen helpoksi!” – Näin minua ohjeisti muinoin eräs fiksu henkilöstöjohtaja, jolle olin esittelemässä ratkaisua, jonka ajattelin vastaavan hänen yrityksensä tarpeita. Se vastasikin, mutta johtaja oli oikeassa siinä, että ostaminen olisi voinut olla helpompaa – ratkaisun ydin hukkui esittelyssä liikaa epäolennaisten asioiden joukkoon.

Tärkeimpien asioiden pitää tulla esiin nopeasti ja ytimekkäästi myös työnhaussa. Toinen sitaattini tuleekin työnhakijalta, jolla oli taustaa ratkaisumyynnissä. Keskustelimme hänen kanssaan työnhakumenetelmistä ja ansioluettelosta, kun hän totesi: ”Täähän on ihan myymistä!” No, sitähän työnhaku on – oman osaamisen, toimintatavan, persoonan, motivaation ja intohimon myymistä. Et ole anelemassa mitään, vaan tarjoamassa ratkaisua juuri siihen osaamisvajeeseen ja tekemiseen johon yrityksellä on tarvetta – motivoituneena ja intohimoisesti. Kun olet tämän tarpeen tunnistanut, ja todennut että sinä olet siihen loistava ratkaisu, tee ostaminen helpoksi!

Tyypillisemmin ostamisen helpoksi tekeminen tapahtuu lähettämällä itsestäsi ’esite’ – hakemus ja ansioluettelo tai vaikka videoesittely, johon olet paketoinut oman ”ratkaisusi” siten, että vastaanottaja näkee siitä nopeasti, miten juuri tämä kokonaisuus vastaa hänen tarpeeseensa. Esitteen tarkoitus on myydä sinut vähintäänkin haastatteluun. Esittele asiasi ydin heti alussa selkeästi. Jos lukija joutuu etsimään vastauksia – kertoilet laveasti omasta tekemisestäsi ja mainitset ”varmuuden vuoksi” erilaisia täkyjä jonka pohjalta lukija voisi ehkä etsiä sinulle sopivaa työtä –  olet melko varmasti menettänyt pelin. Tulee kuva, ettet itsekään oikein tiedä mitä osaat hyvin ja mitä haluat. Se tuskin vastaa ostajan tarpeeseen. Jos taas ratkaisu löytyy helposti, ja esitteestä tulee tunne, että ”tästä me haluamme tietää lisää”, on jatkoon meno kohtalaisen selvää.

Kuulostaa helpolta, mutta eihän se sitä aina ole. Itsensä analysointi ja oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen ovat monelle uutta, aikaa vievää ja yksin tehtynä vaikeaakin. Pohjatyön tekeminen kuitenkin kannattaa, sillä se on avuksi monessa. Sen avulla tiedät itse paremmin mitä haluat tehdä, mitä osaat, mitkä ovat vahvuutesi ja minkälaisessa työssä pysyt motivoituneena. Pohjatyö on edellytyksenä sille, että pystyt kiteyttämään ratkaisusi työn tarjoajalle.

Työnantaja, joka sinun ’esitteestäsi’ helposti löytää juuri etsimänsä osaamisen, motivaation ja intohimon, tunnistaa sinussa mahdollisen voittajaratkaisun! Kukapa ei siitä haluaisi tietää lisää? Jatkoon!

Susanna Stolzmann, asiakkuusjohtaja, valmentaja

Lue lisää: HRM Partnersin uravalmennukset 

Avainsanat