Loman jälkeen tuttu arki – vai uusi suunta?

Väitetään, että kesäloman vaikutus häviää hetkessä, kun työt alkavat. Entäpä jos ei häviäisikään? Voisiko loma tarjota meille tilaisuuden uudistua?

Loma katkaisee rutiinit ja vapauttaa ajatukset tutuilta urilta. Yksi edistää irtiottoa palmujen ja toinen purjeiden alla. Jollekin riittää, että herätyskello ei soi kuukauteen. Minun kohdallani tempun teki 3,5 kuukauden vanhempainvapaa. Lasten kanssa puuhastelua ei voi aina kutsua rentouttavaksi, mutta se vie ajatukset väistämättä pois töistä.

Ajatukseni kirkastuivat. Kun palasin töihin, minulle oli entistä selkeämpää, mikä minulle on tärkeää ja mitä voisin muuttaa työssäni ja työskentelytavoissani.

En tarkoita, että loma pitäisi käyttää tiukkaan itsetutkiskeluun. Tärkeämpää on antaa mielen levätä. Uusiin ajatuksiin voi tarttua sitten, kun ne puskevat pintaan, kenties loman lopulla tai työn alussa. Samaan saumaan voisi sopia kehityskeskustelukin – itsensä kanssa.

Kirkkaiden ajatusten ja ideoiden ohella kesä tarjoaa energiaa niiden toteuttamiseen. Ei ole kumma, että kouluvuosi alkaa syksyllä, samoin monet harrastukset. Vuosibudjettien rytmittämillä työpaikoilla uuden alku osuu puolestaan tammikuulle, jonne hukkuvat myös miljoonat uuden vuoden lupaukset joka vuosi.

Tammikuun kiireissä arjella on tapana jyrätä luovan ajattelun ja uudistusinnon yli. Elokuussa uudistus saattaa toteutua kuin itsestään, kunhan antaa sille tilaisuuden. Onnistumisista voi iloita pitkin syksyä, jos pilkkoo suuren uudistuksen paloihin.

Annoitko jo uuden syksyn lupauksesi?

Sebastian Lindqvist, business coach, uravalmentaja

 

Avainsanat