Tiedäthän esimies, että lahjakkaat huippusuorittajasi lähtevät sinun takiasi?

Avainhenkilöiden aiheeton lähtö on kalliimpaa, kuin heidän urakehityksensä tietoinen tukeminen. Esimies, mitä jos tekisit juuri nyt viisaan investointipäätöksen?

Vietin vappuviikonloppua irtisanoutumistunnelmissa. Tapasin useita, urallaan erittäin menestyneitä tuttuja, joista yllättävän moni oli vaihtamassa työpaikkaa. Toiset olivat aktiivisesti etsimässä uusia haasteita, toiset olivat irtisanoutuneet tietämättä tulevaisuutensa suunnasta. Huono johtaminen ja urakehitysmahdollisuuksien puute kuulsivat kaikkien puheesta pääsääntöisinä lähdön syinä.

Mietin, miksi Suomen kerma on niin hapanta. Ja sitä, missä tunnelmissa tätä kermaa aikanaan rekrytointimarkkinoilta kuorineet esimiehet mahtoivat itse työn juhlaa viettää tietäen, että huiput ovat liikekannalla.

Ongelma ei ole näissä talenteissa, jotka peräänkuuluttavat merkityksellistä työtä ja oman panoksensa parasta mahdollista käyttöä. Ongelma on esimiehissä, jotka eivät osaa, uskalla tai viitsi johtaa ihmisten urakehittymistä. ”Kun on niin paljon tärkeämpääkin tekemistä” – lipsahduksen kuulenkin usein esimiesten suusta.

 

Mitkä ovat sinun sokeat pisteesi?

Esimiesten näkökenttä on täynnä urakehitystä rajoittavien uskomusten aikaansaamia sokeita pisteitä. Valmentaessani esimiehiä ja coachatessani urakehitystään pohtivia yksilöitä, kuulen usein seuraavia sekä ihmiskäsitykseen että organisaatiokulttuuriin liittyvä rajoittavia uskomuksia:

Esimies: ”Urakehitys on jokaisen oma asia, ei mulla ole siihen vaikutusmahdollisuutta, kun ei mulla ole tarjota mitään muutakaan.”

Urakehitystään pohtiva ihminen: ”En mä voi uratoiveistani esimiehelleni puhua, sehän pitäisi mua epämotivoituneena ja aiheuttaisi hankaluuksia.”

Esimies: ”Jos joku on tyytymätön, niin nostakoot kytkintä. Ei täällä ole asennevikaisten pakko olla töissä!”

Urakehitystään pohtiva ihminen: ”Ei mulla ole tässä työssä enää mitään opittavaa, eikä meillä edes kouluteta henkilöstöä.”

(Lue lisää esimerkkejä verkkolehdestämme)

Arkikokemustani tukevat useat tutkimustulokset, joista tässä esimerkki: 31% huipputalenteista lähtee yrityksestä huonon johtamisen vuoksi.

Niin kauan, kun esimiesten ja lahjakkaiden yksilöiden sisäinen puhe tuo esiin ja vahvistaa kehittymistä rajoittavia uskomuksia, painaa jalka vahvasti urakehittymisen jarrupolkimella. Käsi sydämelle, millaisia uskomuksia sinä tunnistat toimintakulttuurissasi ja omassa toiminnassasi?

Entä jos uskaltaisimme ja osaisimme todella nostaa yksilöllisen potentiaalin ja urakehityksen johtamisen esimiestyön keskiöön? Kannattaisiko se, vai toteutuisivatko pahimmat pelot avainpotentiaalin menettämisestä?

Mutta sehän maksaa

Yhtä hintalappua huipputalentin lähdölle voidaan tuskin antaa, mutta kun näitä kustannuksia arvioi kokonaisuutena on selvää, että huippujen lähtö yrityksestä maksaa. Paljon.

Lähdön kustannuksia voidaan esimerkiksi Hay Groupin artikkelin mukaan tunnistaa ja arvioida neljästä näkökulmasta:

  1. Taloudelliset kustannukset. Esimerkiksi myyntitehtävissä toimivien osalta 30% heidän vuotuisesta liikevaihdostaan.
  1. Uuden henkilön rekrytointiin liittyvät kustannukset, jotka voivat olla mitä tahansa 30%-200% väliltä korvattavan henkilön vuotuisesta palkasta.
  1. Aivovuotoon liittyvät kustannukset, jotka aiheuttavat kolhun yrityksen innovatiivisuuteen ja kontaktiverkostoon, ja ovat taloudellisesti vaikeasti arvioitavissa.
  1. Työmoraalin muutoksiin liittyvät kustannukset, jotka liittyvät jäljelle jäävien henkilöiden innokkuuteen tehdä parhaansa tai paikata puuttuvan kollegan töitä. Vaikeasti arvioitavissa, mutta ovat olemassa.

Kun me tiedämme tämän, miksi annamme huippujemme lähdön aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita? Haasteena on, että näitä kustannuksia ei synny, ennen kuin ne syntyvät. Väitän, että esimies aiheuttaa näistä kustannuksia joko tiedostaen tai mikä pahinta, tiedostamattaan. Esimies päättää pienissä hetkissä olla investoimatta aikaa, rahaa tai panostusta syväluotaaviin urakeskusteluihin, kun ”on niin paljon tärkeämpääkin tekemistä”. Esimies voi väistellä näitä tärkeitä urakehityskohtaamisia myös silkkaa osaamattomuuttaan.

Vaihtoehtoiskustannuksia, joita tässä yhteydessä on syytä tarkastella, ovat yksilölliset ja organisaatiokohtaiset panostukset urakehitysosaamisen kehittämiseen. Esimies, entä jos näkisit hieman enemmän vaivaa, antaisit aikaa ja kehittäisit osaamistasi? Avainhenkilöiden aiheeton lähtö on kalliimpaa, kuin heidän urakehityksensä tietoinen tukeminen. Entä jos tekisit juuri nyt viisaan investointipäätöksen?

Millaisena haluat, että sinut muistetaan?

Muistatko itsellesi merkittävän ihmisen, joka uskoi sinuun ja auttoi kasvamaan hieman paremmaksi versioksi itsestäsi? Tunnet varmasti loppuelämäsi häntä kohtaan syvää kiitollisuutta. Haluatko sinä saada vastaavaa kiitollisuuden tunnetta aikaan alaisissasi? Haluatko tulla muistetuksi pomona, joka oli mahtavin ikinä vai esimiehenä, jonka alaisuuteen varoitetaan varmasti muitakin menemästä?

Kun siis seuraavan kerran kohtaat mahdollisuuden käydä alaisesi kanssa hänen urakehitykseensä liittyviä keskusteluita, formaalisti tai ohimennen, pysähdy ja mieti, mitä voit tehdä päästääksesi alaisestasi parhaan potentiaalin esiin. Se kannattaa, sillä…

(Lue koko kirjoitus verkkolehdestämme)

Sokerina pohjalla

Tervetuloa Esimies urakehityksen johtajana -aamukahvitilaisuuteen HRM Partnersin tiloissa Helsingin Lauttasaaressa 15.6. Lue lisää tilaisuudesta tämän linkin kautta.

Uracoachisi Kati Järvinen, PCC

Huomioi myös tämä

ICF (International Coaching Federation) Finland täyttää 10 vuotta ja järjestää juhlavuotensa kunniaksi innostavan Loistan työssäni-seminaarin 16.8. klo 13-21 Helsingissä. Me HRM Partnersilaiset olemme mukana juhlimassa coachingin vaikuttavuutta ja työtä, jolla on merkitystä! Siksi kutsun Sinut vieraaksemme tähän huikeaan tapahtumaan nauttimaan ja oivaltamaan kanssamme! Ilmoittaudu seminaariin täältä. Antamalla kutsuvieraskoodin ”HRM” ja nimeni, voit ilmoittautua tapahtumaan kutsuvierashintaan 170 € + alv (normaalihinta 300 euroa +alv). Kutsuvieraspaikkoja on rajoitetusti, joten toimithan nopeasti.

Loistan työssäni -seminaarista lyhyesti

Loistan työssäni -seminaari kokoaa yhteen coachingista ja valmentavasta johtamisesta kiinnostuneet johtajat, HR-ammattilaiset sekä Suomen coaching-alan ammattilaiset käymään dialogia coachingin merkityksellisyydestä ja vaikuttavuudesta. Puhujina on korkealuokkaisia johtamisen ammattilaisia, jotka hyödyntävät coachingia, arvojohtamista ja valmentavaa johtamistapaa arjessaan. Seminaarin aikana kuulemme siis useita upeita puhujia, käymme yhdessä vaikuttavia keskusteluita ja illalla verkostoidumme suussa sulavan cocktail-illallisen äärellä.

Tule mukaan inspiroitumaan ja luomaan vaikuttavaa merkityksellisyyttä kanssamme! Lue lisää esitteestä tai ICF:n kotisivuilta

 

Avainsanat