Mitä yhteistä on coachingilla ja maratonilla?

Tällä viikolla vietetään ICFn coaching viikkoa, ja perjantaina juostaan Töölönlahden rannalla yritysmaraton. HRM Partnersin henkilöstö on molemmissa vahvasti mukana. Yhdistelmä sai itseni pohtimaan, mitä yhteistä näillä kahdella aiheella voisi olla. Katsotaanpas:

Asiakkaamme ovat sanoneet mm., että coaching on kuin ’henkistä hikoilua’, ’uusien näkökulmien avartumista’, ’kallon laajentamista’ ja ’älyllistä venyttelyä’. Kaikkea näitähän coaching totisesti on, mutta niin on yllättäen myös maraton. Itse juoksin ensimmäisen maratonini marraskuussa Firenzessä. Kokemus oli huikea, aivan kuten coaching parhaimmillaan on.

Pilkotaanpa näitä hieman auki.

Sopimus.

Aivan kuten coaching alkaa sopimuksen tekemisellä, niin alkaa myös maraton: ilmoittautuminen, sitoutuminen, lupaus itsensä likoon laittamisesta, sääntöjen ja aikataulujen selvittäminen ja varsinkin tavoitteen asettaminen. Kirjassaan Paras Erik Bertrand Larsen kuvaa hyvää tavoitetta oivallisesti: ’Tunnistat oikean tavoitteen siitä, että se vaikuttaa sinuun. Riittää kun ajattelet sitä, kuvittelet sen mielessäsi, ja olet heti innostunut. Sen tulee olla työkalu, jonka saa helposti repusta esiin ja jota voit käyttää kun väsyttää’. Erinomainen tapa lähestyä tavoitetta niin coachingin kuin urheilun näkökulmasta.

Valmistautuminen.

Maraton toki vaatii enemmän valmistautumista kuin coaching-prosessiin lähteminen, mutta yhtäläisyyksiä löytyy yllin kyllin: kuinka varmistan keskittymisen ja riittävästi aikaa prosessille? Millä asenteella lähden? Mitä otan mukaani (energia, uskomukset)? Huolellinen valmistautuminen antaa varmuutta ja päättäväisyyttä coachattavalle ja juoksijalle heti lähtöpaukusta alkaen.

Startti!

Läsnäolon merkitys korostuu. Täydellinen keskittyminen, muiden asioiden sulkeminen mielestä, ollaan tässä hetkessä eikä missään muualla. Lähtölaukaus! Nyt sitten mennään, vihdoinkin! Alussa tunnustellaan, haetaan paikkaa omalle hyvälle rytmille, tarkkaillaan ympäristöä ja muita toimijoita, analysoidaan dataa (kuten syke ja vauhti), annetaan koneiden käynnistyä. Coaching-prosessissa tämä voi olla exploringia tai vaikka GROW-mallin mukaisesti Realityn tutkimista.

 

Etapit

10km. Nyt ollaan jo päästy vauhtiin. Olo voi toisaalta olla edelleen myös odottava, sillä 10km:n kohdalla ollaan oltu ennenkin. Kroppa ja pää tekevät sitä mikä on ennestään tuttua. Tiedostetaan, että suurimmat elämykset, hikoilut, venymiset ym., ovat vielä edessäpäin.

21,1km. Henkinen ja fyysinen hikoilu ovat jo hyvässä vauhdissa. Puoliväli saavutettu. Täällä olen ollut ennenkin, mutta tästä eteenpäin alkaa tuntematon maasto. Miten mieleni toimii? Entä kroppa? Säilyykö luottamus omaan tekemiseeni? Uskallanko lisätä vauhtia, vaikka matkaa on edelleen paljon jäljellä? Vai tulisiko höllätä? Nyt viimeistään alkaa myös coaching purra. Tutut polut on koluttu alun exploring-vaiheessa. Nyt edessä ovat uudet ajatukset ja oivallukset.

30km. Maratoonarit sanovat, että maraton alkaa vasta 30 km kohdalla. Nyt olen takuulla itselleni tuntemattomalla alueella. Tämä avaa aivan uusia ajatuksia ja tuntemuksia. Nyt toteutuvat kaikki coaching-asiakkaidemme kommentit: ’kallo ja kroppa laajenee’, ’uusia näkökulmia avautuu’. ’Henkinen hikoilu’ tuntuu jopa vähättelyltä. Epämukavuusalueella ollaan, mutta se ei haittaa, sillä tiedän, että se vain lisää tulevan onnistumisen arvoa. Läsnäolo on absoluuttista, suvereenia.

40km. Olen väsynyt, oikeasti. Vaikka matkaa on vähän, loppukiri tuntuu ylivoimaiselta. Löydänkö kuitenkin vielä jostain yhden vaihteen? Onko se kropasta vai mielestä kiinni? Päätän yrittää. Vauhti kiihtyy, ei paljoa, mutta riittävästi, jotta koen vielä yhden onnistumisen elämyksen. Nyt sekä kroppa että mieli venyvät uusille tasoille. Tiedän että pääsen maaliin. Se on ihan nurkan takana. ’Nyt loppuun asti keskittyneesti!’

Maali!

Kädet kohti taivasta, mitali kaulaan, ja tankkaamaan juomia ja hiilareita. Olen voittanut itseni, laittanut itseni likoon ja haastanut asettamani tavoitteen väkevästi. Kuten työssäkin, mikään ei tunnu niin hienolta kuin isojen haasteiden voittaminen ja suurten tavoitteiden saavuttaminen. Ajattelen, että jos tämä olisi ollut helppoa, en olisi saavuttanut samaa onnistumisen riemua. Kyllä, aivan kuten hyvässä coaching-prosessissakin.

Reflektointi

Mikä meni hyvin? Mikä oli tärkein oppi matkan aikana? Mitä sellaista tiedän nyt itsestäni mitä aiemmin en tiennyt? Miten asetan seuraavan tavoitteeni ja kuinka lähestyn sitä tällä kertaa? Reflektointi kuuluu yhtä lailla maratoniin kuin coachingiin. Koettu matka tulee käydä ajatuksella vielä kerran läpi, jotta opit niin itsestäsi kuin asioistakin tulevat varmasti hyödynnetyksi jatkossa.

Coaching toimii erinomaisesti myös ryhmämuotoisena. Siinä jokainen on vuorostaan juoksija, valmentaja, huoltaja, ajanottaja – rooleja on tarjolla laajalti. HRM Partners Oy osallistuu perjantaina 19.5. yritysmaratoniin 20 johtamisen kehittämisen ammattilaisen voimin. Tulemme kokemaan kaikki maratonin ja hyvän coaching-prosessin elämykset, yhdessä, yhtenä tiiminä. Maltan tuskin odottaa!

Tomi Sinisaari, business coach, valmentaja

Tutustu HRM Partnersin coachingiin

COACHINGIN JUHLAVUOSI

ICF (International Coaching Federation) Finland täyttää 10 vuotta ja järjestää juhlavuotensa kunniaksi innostavan Loistan työssäni-seminaarin 16.8. klo 13-21 Helsingissä. Me HRM Partnersilaiset olemme mukana juhlimassa coachingin vaikuttavuutta ja työtä, jolla on merkitystä! Siksi kutsun Sinut vieraaksemme tähän huikeaan tapahtumaan nauttimaan ja oivaltamaan kanssamme! Ilmoittaudu seminaariin täältä: http://www.icffinland.fi/loistan-tyossani/. Antamalla kutsuvieraskoodin ”HRM” ja nimeni, voit ilmoittautua tapahtumaan kutsuvierashintaan 170 € + alv (normaalihinta 300 euroa +alv). Kutsuvieraspaikkoja on rajoitetusti, joten toimithan nopeasti.

Tapahtumasta lyhyesti
Loistan työssäni -seminaari kokoaa yhteen coachingista ja valmentavasta johtamisesta kiinnostuneet johtajat, HR-ammattilaiset sekä Suomen coaching-alan ammattilaiset käymään dialogia coachingin merkityksellisyydestä ja vaikuttavuudesta. Puhujina on korkealuokkaisia johtamisen ammattilaisia, jotka hyödyntävät coachingia, arvojohtamista ja valmentavaa johtamistapaa arjessaan. Seminaarin aikana kuulemme siis useita upeita puhujia, käymme yhdessä vaikuttavia keskusteluita ja illalla verkostoidumme suussa sulavan cocktail-illallisen äärellä.

Tule mukaan inspiroitumaan ja luomaan vaikuttavaa merkityksellisyyttä kanssamme! Lue lisää esitteestä tai ICF:n kotisivuilta. 

Avainsanat