Videohaastattelut. Onko suutarilla kenkiä?

Eräs asiakkaani pyysi minua muutama viikko sitten luennoimaan lähteville työntekijöilleen videohaastatteluista ja niihin valmistautumisesta. Yrityksemme oli jo valmentanut työntekijöitä työnhakuun, mutta erityisesti videohaastattelut koettiin haastaviksi ja aiheesta toivottiin lisätukea.

Luentoon oli helppo valmistautua, onhan videohaastattelut olennainen osa modernia työnhakua, ja sen kautta läsnä lähes joka päivä työssäni uravalmentajana. Rupesin kuitenkin miettimään, päästänkö itseni liian helpolla? On aivan eri asia luennoida valmistautumisesta haastatteluun, kuin itse vastata haastettelukysymyksiin. Onko suutarilla siis kenkiä?

Tartuin tuumasta toimeen ja nauhoitin luentoa varten englanniksi kolme vastausta keksittyyn markkinointipäällikön tehtävään. Lopputuloksen voit katsoa tästä videosta:

Työpaikkahaastattelu videolla

En lopettanut tähän, vaan pyysin vastauksistani palautetta myös rekrytointikonsultilta, joka toteuttaa paljon videohaastatteluita. Onneksi sain puhtaat paperit!

Itse kiteyttäisin onnistuneen videohaastattelun vastaukset seuraaviin asioihin:

  • Mieti tarkkaan missä kuvaat. Suosittelen rauhallista paikkaa, jossa näkyy neutraali tausta.
  • Huolehdi hyvästä valaistuksesta! Suosi luonnonvaloa, jos mahdollista.
  • Tunne itsesi! Kysymyksiin on paljon helpompi vastata, jos olet jo ennakkoon selvittänyt itsellesi kuka olet ja mitä uraltasi haluat.
  • Muista rentous ja hymy!

Miten Sinä aiot valmistautua seuraavaan videohaastatteluusi?

Sebastian Lindqvist
uravalmentaja ja business coach

Avainsanat