HR on kuin Volvo V70?

HR-haastattelututkimuksessamme, joka on tätä kirjoittaessa käynnissä, kysyimme metaforaa HR:n roolista johtoryhmässä. Yksi johtaja sanoi: ”VolvoV70”.

Hän selitti itse tätä kielikuvaa niin, että HR:n pitää olla vähän edelläkävijä, mutta ei liikaa. HR luo turvallista henkeä, vaikka vähän haastaakin. Auto, joka lähtee turvallisesti eteenpäin.

Tähän ajatukseen ja helppo yhtyä. HR-johtaja on johtoryhmässä tasapainottava, hiukan haastava, mutta vakautta tuova henkilö. Samaa ajatusmallia edustivat monet muutkin metaforat korostaen kehittämistä, yhteistyötä tai ihmisen ääntä johtoryhmässä.

HR on kuin Tesla. Vai sittenkin Volvo V70?

Mitä kuitenkin tarkoittaisi, jos HR olisikin punainen Jaguar tai peräti sähkönsininen Lamborghini? Nopeasti kiihtyvä, näyttävä, muut taakseen jättävä ja mutkat suoriksi ajava? Vauhdikas, kadehdittava, kallis, teknisesti täydellinen ja nopeasti perillä oleva?  Mitä silloin voisimmekaan saada aikaan? Jotain kiehtovaa tuossa mielikuvassa on. Vähintäänkin tekninen ylivoima sekä tekemisen usko ja voima.

Vai olisimmeko silloin aivan yksin ajatustemme kanssa? Perillä kyllä itse, mutta muu joukkue olisi matkalla aivan toisaalle. Ehkä jopa yksinäisiä saarekkeita, joita muut vieroksuvat. Volvo kuulostaa ainakin tässä suhteessa vakaammalta ja paremmin oikealla reitillä pysyvältä. Varsinkin kun uudistumme kuten tämäkin automalli.

Näistä ja monesta muusta tutkimuksen aiheesta lisää lokakuussa.

PS. Vai mitä tarkoittaisi Tesla…

Anitta Niemelä

Kuva: Tesla Suomi

 

Avainsanat