Epämukavuusalueelta potkua uralle ja tuottavuutta yritykselle

Uralla etenemiseen tarvitaan joskus rohkeutta hypätä kylmään veteen.

Olen viime viikkoina haastatellut useita henkilöstöjohtajia tutkimustamme varten. Yksi kysymys on ollut, että mikä tai kuka on auttanut sinua urallasi eteenpäin. Poikkeuksetta kaikille on tullut mieleen esimies, joka on uskonut ja antanut lisää haasteita. Toisena tärkeänä tekijänä on ollut henkilön oma rohkeus ”hypätä kylmään veteen”.

Uralla etenemiseen tarvitaan halua kehittää omaa osaamistaan, hyvää esimiestä ja tuuria. Jokainen meistä voi itse aktiivisesti hakeutua tilanteisiin, joissa oppii. Asiantuntijoille tämä ei ole aina helppoa, sillä oma työrooli perustuu erikoisosaamiseen, jota uudessa tehtävässä ei voi alussa olla. Silloin tarvitaan vahvaa uskoa omiin kykyihin.

Esimiehen rooli

Sanotaan, että esimies on mahdollistaja. Itse pidän määritelmästä, että esimiehen tärkein tehtävä on mahdollistaa alaistensa onnistuminen.  Halua tönäistä kevyesti veteen, mutta seisottava tukevasti rannalla pelastusrenkaan kanssa, varmuuden vuoksi.

Ossi Auran kolumni käsitteli tutkimusta, joka sitoo johtamisen ja esimiestyön vahvasti yrityksen tuottavuuteen. Kolme tärkeää tekijää ovat henkilöstön osaaminen, työkyky ja motivaatio. Yrityksen kannattaa siis panostaa johtamiseen ja luoda kehittymisen paikkoja niin esimiehille kuin koko henkilöstölle. Työssä oppiminen on tärkeää, mutta joskus kannattaa hankkia apua myös kirjallisuudesta, verkostoista tai valmennuksista.

Oivallukseni Berliinin senaatista: kannattaa aina sanoa kyllä, vaikkei olisikaan 100 % varma omistsa kyvyistään.

Viime blogissani kerroin omasta epämukavuusalueelle menemisestäni eli esiintymisestä Berliinin senaatin politiikoille ja virkamiehille. Mitä sitten opin

  1. Kannattaa aina sanoa kyllä, vaikka ei olekaan 100 % varma omista kyvyistään
  2. Ole ylpeä omasta osaamisestasi, sillä se on arvokasta tietoa jollekin toisille
  3. Suomi on edellä Saksaa monissa työelämään liittyvissä asioissa esim. avokonttorit, matala hierarkia, etätyöt tai ura-coaching herättävät siellä vielä paljon kummeksuntaa.

Elina Palmroth-Leino
HRM Partnersin valmentaja, joka uskoo, että jokainen tarvitsee säännöllisesti kastautumista epämukavuuslampeen pysyäkseen motivoituneena

Tutustu esimiesvalmenuksiin tästä linkistä

Avainsanat