Liiketoiminnalle lisäarvoa tuottava HR – uusi vai vanha juttu?

Uskallatko päästää irti vanhasta ja totutusta?

HR-kenttää läheltä katsoessani sekä samalla myös liiketoiminnan kanssa keskustellessani olen huomannut melkoisen ristiriidan. HR puhuu ketterästä ja aidosta liiketoiminnan tukena olemisesta henkilöstöasioiden osalta. Samaan aikaan yrityksen esimies puhuu siitä, miten HR on heillä vaan esteenä, kun hän haluaisi kehittää omaa tiimiään paljon ketterämmin. Mitä kohtaa minä en nyt ymmärrä?

On jo varmasti vanha juttu, että HR:n tulisi toimia lähellä liiketoimintaa. Onhan HR-organisaatiota muokattu jo kauan niin, että siellä toimii HR Partnereita nimettyjen liiketoiminta-alueiden tukena. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että organisaation ja roolikuvien muuttuessa toimintakin muuttuisi. Tämän tietää jokainen muutoksen johtaja.

Mistä siis on kyse? Luulen, että paljon on kiinni rohkeudesta hypätä pois omalta mukavuusalueelta sekä erilaisten vahvuuksien korostumisesta HR-roolissa. Aiemmin menestyäkseen HR-tehtävissä on henkilön pitänyt olla harkitseva ja tiukka opastaja, joka työssään pyrkii asiantuntijuuteen, järjestelmällisyyteen ja tarkkuuteen. Nykyään HR-tehtävissä menestyy business-minded, ketterä, tulosorientoitunut coach, joka osaa aidosti kuunnella liiketoiminnan tarvetta ja reaaliajassa tuottaa sinne lisäarvoa. Eikä ainakaan lähde rakentamaan HR-prosessia omaan koppiinsa.

Liiketoiminnalle lisäarvoa tuottava HR on siis uusvanha juttu. Ennen keskityttiin rakenteiden ja roolien muuttamiseen, nyt keskitytään itse HR:n tekemisen muuttamiseen.

Mitä se vaatii?

Minusta kahta asiaa: HR:ään uudenlaisia taitoja, mindsetiä ja rohkeutta tehdä asioita toisin sekä liiketoimintaan asenteen muutosta HR:n roolia kohtaan.

Päivi Erkkilä, valmentaja 

 

Avainsanat