5 syytä, miksi kannattaa käyttää ulkopuolista sparraajaa

 

Viime syksynä pohdimme strategiamme päivittämistä. Vaihtoehtona oli ryhtyä toimeen omin voimin tai sitten hakea ulkopuolista apua. Keskustelua käytiin siitä kannattaako meidän maksaa konsultille, koska itsekin konsultoimme, valmennamme, fasilitoimme ja coachaamme. Investointia puoltaisi se, että saisimme uudenlaista ajattelua. Monien pohdintojen ja vertailujen jälkeen päädyimme palkkaamaan sparraajan aluksi kolmeen workshoppiin johtoryhmällemme. Itse pidin tärkeänä, että valitsemallamme henkilöllä olisi riittävästi kokemusta ja hän uskaltaisi haastaa meitä.

Lopputulokseen olin tyytyväinen.  Tämän kokemuksen perusteella yrityksen ulkopuolelta olevan sparraajan palkkaaminen mielestäni kannatti, koska

  1. Ulkopuolinen vetäjä oli neutraali ja vastasi prosessin etenemisestä. Kaikilla osanottajilla oli näin tasapuolisen mahdollisuudet osallistua ja saada mielipiteensä esille ilman ennakkoasetelmaa.
  2. Aikataulu piti ja tapaamisissa keskityttiin aiheeseen eikä keskustelu lipsunut operatiivisiin asioihin.
  3. Suhtautuminen valmistautumiseen oli vakavampaa ja kaikki panostivat etukäteistehtäviin.
  4. Meitä heräteltiin ja haastettiin näkemään asiat uudesta näkökulmasta
  5. Saimme konkreettisia ideoita ja esimerkkejä, jotka voisivat toimia meilläkin

Olen hiljattain käynyt kertomassa usealle johtoryhmälle tekemästämme tutkimuksesta. Monelle tulokset ovat olleet yllättäviä ja aiheuttaneet paljon keskustelua. Olen tyytyväinen, jos olen pystynyt antamaan uutta ajateltavaa. Pelkkä ideointi ei riitä, tarvitaan toimenpiteitä. Johtoryhmätutkimuksemme mukaan työskentelykäytännöt kaipaavat usein parantamista, millä todettiin olevan vahva yhteys yrityksen taloudelliseen tulokseen. Siihen ulkopuolisen apu usein auttaa.  Valitettavasti kertalääkitys ei useinkaan auta, jos halutaan vaikuttavuutta. Tarvitaan kuuria. Voi olla mekin kaipaamme vielä jatkohoitoa.

Linkki johtoryhmätutkimustuloksiin

Elina Palmroth-Leino
Valmentaja ja johtoryhmän jäsen

 

Avainsanat