Perspektiivin vaihto kehittää – vaihdossa toisessa organisaatiossa

Kuluneen kahdeksan viikon aikana olen saanut kurkistaa HRM Partnersin arkeen opettajan työelämäjakson ansiosta. Normaalisti työskentelen lehtorina Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja ohjaan nuoria aikuisia oppimaan ja kehittämään työelämässä tarvittavia taitoja.

Miltä tuntui tulla uuteen organisaatioon?

Vaikka teen arjessa paljon yhteistyötä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa, kyllä työelämäjakson aloittaminen hieman jännitti etukäteen. Mietin, miten minut otetaan organisaatiossa vastaan.  Minkälaisia odotuksia ja ennakkoluuloja uusilla työkavereillani mahtaa olla? Ja saanko itse mitään aikaiseksi uudessa työyhteisössä?

Turhaan murehdin. Minut otettiin heti vastaan avoimesti ja suurella kiinnostuksella. Tiimin rajat olivat auki ja minun oli ulkopuolisena helppo sujahtaa sisään. Minun myös annettiin tarttua asioihin, mikä tuntui hienolta luottamuksen osoitukselta. Konkreettiset tehtävät puolestaan auttoivat minua tutustumaan ihmisiin, palveluihin ja tapaan toimia. Välillä melkein unohdin, että olen täällä vain käymässä.

Erityisen kiinnostavaa on ollut kokea, miten toimitaan suhteellisen pienessä organisaatiossa. Täällä on oikeasti osattava tehdä yhteistyötä ja kaikkien panoksella on merkitystä. Tekemistä on paljon ja jokaisen pitää jatkuvasti tunnistaa, millä asioilla on vaikutusta yhteiseen menestykseen ja priorisoida tekemisiään.

Oppimista moneen suuntaan

Tavoitteet työelämäjaksolle oli molemminpuolisesti oppia uutta palveluiden kehittämisestä ja myymisestä. Jakson aikana olen kokeillut palveluja, tarkastellut niitä eri suunnista ja tehnyt havaintoni näkyväksi. Olen myös ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa johtoryhmätutkimusta, jossa yhdistyy osaamisen markkinointi ja palvelujen kehittäminen asiakasymmärryksen avulla. Odotamme nyt innolla minkälaisia uusia oivalluksia tuloksista mahtaa nousee esille.

Eniten olen varmasti oppinut itsestäni ja siitä, mikä minulle on tärkeää ja mihin asioihin haluan vaikuttaa omalla tekemiselläni.  Asiakkaiden auttaminen, ihmisten kohtaaminen ja palvelujen myyminen saavat minut syttymään. Ensin myydään ja sitten valmennetaan. Oma intohimoni liittyy coachingin hyödyntämiseen oppimisen tukena ja olen täällä oppinut paljon tiimien ohjaamisesta. Koen myös, että osaan nyt paremmin tukea nuoria urasuunnittelussa ja itsensä johtamisessa.

Kehity kurkistamalla aidan yli

Uutta näkökulmaa omaan tekemiseen saa myös tutustumalla työkaverin työhön tai kokeilemalla toisenlaista roolia omassa organisaatiossa. Helsingin Sanomissa kerrottiin yrityksestä, jossa johtoryhmän puheenjohtajuus kiersi jäseneltä toiselle. Toinen tarina kertoo yrityksestä, jossa vuoroteltiin toimitusjohtajan tehtävässä. Kannustan rohkeasti kaikkia kokeilemaan toisten arkeen kurkistamista – siinä vähän joutuu haastamaan itsensä, mutta oivallukset ovat sitäkin suuremmat.

Kiitokset kaikille tästä mahdollisuudesta!

Syysterveisin,

Marika Alhonen
Lehtori Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Coach. Oppimisen fasilitaattori. Innostuu aina uudesta ja taistelee parempien palvelukokemusten puolesta.


Avainsanat