Kiire. Toimiiko se meitä vastaan vai viekö se eteenpäin?

Ajatuksenvirtaa ruuhkavuosista

Kiire. Mitä se oikeastaan on? Olenko minä nyt kiireisempi eläessäni ruuhkavuosia kuin mitä olin ennen lapsia?

Kiire on mielestäni mielentila, ja se toimii joko meitä vastaan tai vieden meitä eteenpäin. Vaikka ympärilläsi kaikki olisikin täyttä kaaosta ja samalla kuitenkin koet asioiden olevan hallinnassa, niin silloinhan ei voi sanoa olevansa kiireinen.

En usein koekaan, että olisin nykyään sen kiireisempi kuin ennen lapsia. Paljolti se on itsensä johtamisen taitojen karttumisen, ja tietenkin myös elämänarvojen ansiota; mikä tässä on oikeasti tärkeää oman, puolison ja lasten onnellisuuden varmistamiseksi? Ja miksi siis tässä järjestyksessä, että mainitsin ensin itseni ja puolisoni? Uskon, että lapset ovat onnellisia jos vanhemmatkin ovat.

Koen, että ruuhkavuosista voi nauttia kaikilla elämän osa-alueilla, ja se on mahdollista hyvällä johtamisella. Johtamistaitoja tulee hyödyntää laajasti chaos managementista leadership-taitoihin. Management by Perkele -”taitojakin” tulee myös käytettyä… ihmisiähän tässä vain ollaan. Lisäksi hyvällä suunnittelulla, organisoinnilla, priorisoinnilla, keskustelulla, hyvällä tiimityöllä, sopeutumiskyvyllä, oikealla asenteella ja terveellä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Hyvä itsensä tunteminen on oleellisena pohjana.

Tekemisen yksinkertaistaminen

Keskiössä on kuitenkin hyvän muutosjohtamisenkin keino: yksinkertaistaminen. Tämä tekemisen yksinkertaistamisen taito on myös uusin vahvuusalueeni työelämässä. Miten tärkeää onkaan valita ne omat taistelunsa juuri tuon yksinkertaistamisen kautta, niin työelämässä kuin kotonakin. Oman työn arjessa on hyvä kysyä itseltään aina tasaisin väliajoin, viekö tämän tekeminen minua kohti tavoitettani? Mitä voisin tehdä vähemmän, poistaa, lisätä ja mitä uutta, jotta pääsisin tavoitteisiini?

Kotona puolestaan pysäytin itseni juuri viimeksi eilen, kun hampaat irvessä imuroin ja lapset huusivat jaloissa. Kysyin itseltäni: ”lisääkö se, että saan ne muutamat pölypallot pois, itseni ja lasteni hyvinvointia?” Kiireen ja stressin tunne hävisi välittömästi.

Mitä sinä voisit kysyä itseltäsi, kun seuraavan kerran tunnet itsesi kiireen takia stressaantuneeksi?

Päivi Erkkilä
Leadership Coach ja neljän lapsen äiti (3,5-vuotiaan pojan sekä 2-vuotiaiden kolmospoikien). Palasi työelämään viime syksynä ja on opetellut työelämän ja perhe-elämän yhdistämistä. Kirjoittaja jatkaa ajatustensa ja kokemustensa jakamista tässä blogissa.

Avainsanat