Missä me ollaan ja oonks määkin siellä?

Kysymys on hyvä – ja pyörii varmasti monen mielessä,  vaikkapa kun miettii meneillään olevaa rajua työelämän rakennemuutosta.

Joidenkin kohdalla on jo käynyt niin, että oma ammatti on kokonaan kadonnut tai katoamassa. Vähintäänkin työ muuttuu ja sitä tehdään ihan erilailla. Klassikkoesimerkki on se kuuluisa IBM-pallokonekauppias, mutta tuoreempiakin  esimerkkejä löytyy.  Kiinteistönvälittäjän ei enää tarvitse turhaan odottaa satunnaisia asunnonkatsojia sunnuntaina, vaan asunnot ovat virtuaalisesti esitelty netissä ja hinnat huudettu sopiviksi.

Autoja ostetaan suoraan verkosta ilman koeajoja. Tai  autoja ei ehkä jatkossa osteta omiksi, vaan liitytään robottiautosysteemiin.  Tietokoneet pystyvät jatkossa tekemään asiantuntijoiden  töitä vaikkapa taloushallinnossa.  Eli automatisointi siirtyy nyt myös asiantuntijoiden työhön.

”Mikä  mä oon , mitä mä jatkossa teen?”

Tällaiseen henkilökohtaiseen turbulenssiin kannattaa varautua – uudistumalla, verkostostoitumalla ja ravistelemalla omia ajatuksia ja uskomuksia.  Niin työstä, itsestä kuin koko maailmastakin.  Nothing is true and everything is possible.

Päivi Pentti, valmentaja, partneri

(Otsikko on suora lainaus filosofi-mäkihyppääjä Matti Nykäsen lennokkaista lausahduksista.)

Avainsanat