Tyttäreni haluaa prinsessaksi. Kannattaako?

Osa 9. Kotona pohdittua.

Uranvaihtajia valmentaessani käytän joskus sanaa unelmatyöpaikka ja olen huomannut, että eri ihmisille se on täysin eri asia. Joillekin on tärkeää edetä urallaan samalla alalla, toisille ryhtyä yrittäjiksi. Joku taas arvostaa työpaikkaa läheltä kotia, toinen mahdollisuutta muuttaa ulkomaille. Kaikkia kuitenkin rohkaisen tavoittelemaan sitä omaa unelmaansa.

Monelle nuorelle jokainen kesätyö olisi unelma. Tälläkin hetkellä tuhannet nuoret täyttävät ahkerasti työhakemuksia. Vaikeutena on erottua joukosta, sillä koulutusta eikä työkokemusta vielä ole.

Tyttärelleni oli vinkattu hänelle sopivasta kesätyöpaikasta: EuroDisney Pariisi etsii prinsessoja esiintymään paraateihinsa. Voisiko lapsuuden unelman toteuttaa nyt aikuisena opiskelijana? Pelkästään ajatus tuntui hauskalta. Tutkiessamme ilmoitusta selvisi, että vaatimuslista ei ollut pitkä.

  • Kielitaito: englanti tai ranska. Ok, hän puhuu kumpaakin täysin sujuvasti ja päälle kolmea muuta kieltä.
  • Tanssitaitoinen. Eiköhän 12 vuotta joukkuevoimistelua riitä.
  • Esiintymistaitoinen. Kyllä. CV:stä löytyy näyttelemisen harrastamista ja opiskelua monta vuotta.
  • Ikä 18 vuotta. Kyllä ylittyy.
  • Mutta sitten jokaiselle Disney-prinsessalle on määritelty tarkka pituus. Mulaniksi pääsee jo 157 cm pitkä ja pisin Prinsessa Ruusunenkin saa olla vain 170 cm pituinen. Tyttäreni on 173 cm!

Mitä neuvoo äiti tavallisesti työnhakijoille. Yleensä neuvon työnhakijaa aina soittamaan ja selvittämään, että mitä ominaisuuksia työnantaja pitää kaikkein tärkeimpinä pitkässä toivelistassaan. Tässä ilmoituksessa ei annettu mahdollisuutta kysyä. Mitä mieltä olette, kannattaako hakea työtä, vaikka ei täyttäkään kaikkia annettuja kriteerejä? Tässä erikoistapauksessa tyttäreni pohtii koko päivän ”uhraamista” karsintaan tanssitesteineen. Romuttuuko prinsessaura pituuteen?

Elina Palmroth-Leino
Ura-coach, joka ei malta olla antamatta ohjeita kotonakin

Avainsanat