Yli 50-vuotias työtön työllistyy heikosti, vai työllistyykö?

Helsingin Sanomat uutisoi 2.2. Evan tilastoja eri ikäisten työllistymisestä. Mahdollisuudet työllistyä heikkenevät kuulemma heti kun ikä alkaa viitosella ja yli 56-vuotiailla ei käytännössä jutun mukaan ole mahdollisuutta työllistyä ollenkaan.

Haastan rajusti jutun viestin. En epäile tilastoja, mutta meidän kokemuksemme on tyystin erilainen.
Valmennamme yli tuhatta henkilöä vuosittain ja näemme koko ajan yli 50-vuotiaiden työllistyvän erinomaisesti. Viime vuonna yksilöllisissä uudelleensijoittumisohjauksissamme yli 50-vuotiaista työnhakijoista 50 % sai uuden ratkaisun valmennuksen aikana. Valmennuksen keskimääräinen pituus oli 3,5 kk. Sijoittumisluku on melkein samalla tasolla kuin koko ryhmällä (56 %).

Työllistyisin, koska uskon niin, ja teen töitä sen eteen

Olen itse 55-vuotias enkä epäile yhtään ettenkö saisi itselleni uutta työtä. Mitä se sitten vaatisi? Ensinnäkin tavoitteen pohdintaa. Mitä haluan ja mikä on se itselle sopiva työ. Sen jälkeen pohdin kuka olen. Mikä on osaamiseni, mikä minua motivoi, mitä arvostan ja mitkä ovat vahvuuteni sekä kehittämisalueeni suhteessa tavoitteeseeni.

Sen jälkeen teen työnhakusuunnitelman ja teen aktiivisesti (tarkoittaa paljon) töitä tavoitteen saavuttamiseksi. Käytän uusia sosiaalisen median keinoja vanhojen hyväksi havaittujen rinnalla. Kokeneena henkilönä hyödynnän verkostojani eli etsin piilotyöpaikkoja, jotka muuten muodostavat 85 % kaikista työpaikoista. Olen myös positiivisen avoin erilaisille työratkaisuille. Työ voi olla hanke tai projekti, se voi olla aluksi määräaikainen, se voi olla myös valtion tai kunnan tehtävä tai voin jopa työllistää itseni yrittäjänä.

Työnhaku on kuin suunnistusta: ensin täytyy tietää missä on, sitten on tiedettävä minne on menossa ja sen jälkeen täytyy juosta. Mitä nopeammin ja tarkemmin juoksee, sitä pikaisemmin on perille.

Uskomuksemme ohjaavat toimintaamme voimakkaasti. Siksi toivoisin onnistumistarinoiden kertomista tilastojen rinnalle. Eli miksi minä työllistyisin? Koska uskon niin ja siksi teen töitä tavoitteen eteen.

Anitta Niemelä, toimitusjohtaja ja Leadership Coach 

Avainsanat