Innostuksesta intohimoon

Pohdittua pyöräillessä, osa 6.

Päivän sana työpaikoilla tuntuu olevan innostuminen – ainakin jos lukee taloussivuja. Vähän aikaa sitten puhuttiin intohimosta. Kumpikin kytketään myös tuottavuuteen. Oma oivallukseni oli näitä artikkeleita lukiessa, että ilmapiiritutkimuksissa mitattava työtyytyväisyys ei ehkä olekaan oikea mittari. Työntekijä voi olla tyytyväinen työpaikan ilmapiiriin, työtiloihin, palkkaan, etuihin jne. ja tulee työpaikalle niistä nauttimaan, ei innolla kehittämään. Näihin i-sanoihin liittyy mielestäni aina halu muuttaa tai luoda uutta. Tyytyväisyys voi johtaa pysähtyneisyyteen. Vain silloin, kun tyytyväisyys kohdistuu itse työn tekemiseen ja se innostaa, myös organisaatio hyötyy.

Mikä sitten saa työntekijän innostumaan tai tekemään intohimoisesti työtään?
Ainakin itselleni tulee mieleen halu saada jotain aikaiseksi, kehittää uutta ja tunne, että omalla työllä on merkitystä. Tarvitaan myös oma-aloitteisuutta ja kyseenalaistamista. Kukaan muu ei voida antaa toiselle innostuneisuutta, sen on löydyttävä sisältä.

 

HRM Partnerslaisia Yritysmaratonilla

Minusta oli hieno lukea Hesarista (28.9.2014), että onnellisuustutkija Nic Marks vieritti vastuutta työhyvinvoinnista jokaiselle työntekijälle. Tässä pohdittavaa kaikille niille, jotka keksivät syitä työkavereista, johdosta tai organisaatiosta oman intonsa tukahduttamiseen. Ei kannata heittäytyä uhriksi vaan lähteä muuttamaan asioita. Luonnollisesti innostuminen on huomattavasti helpompaa organisaatioissa, joissa on hyvää johtamista ja kunnioittava työilmapiiri. Johtamisen laatuun tulisikin kiinnittää erityisesti huomioita, sillä tutkimusten mukaan se vaikuttaa suoraan ilmapiiriin ja sitä kautta yrityksen tulokseen.

Pohdin innostuneisuuden ja intohimon suhdetta työelämässä. Innostusta tarvitaan, jotta saadaan uusia ideoita ja muutos liikkeelle. Intohimo on kuitenkin sitkeämpää ja sen avulla jaksaa jatkaa pienistä vastoinkäymisistä huolimatta. Työpaikalla ei siis riitä, että on paljon ”Mulla on loistava idea” -ihmisiä vaan tarvitaan myös niitä, jotka jaksavat intohimoisesti viedä asiat loppuun asti.

Ponnistamme vahvuuksistamme

Teemme tällä hetkellä ”ihmiskoetta” meillä töissä. Halusimme kiinnittää huomioita ihmisten intohimoihin ja vahvuuksiin. Päätimme yrittää kehittää työtehtäviä ihmisten ”hinkujen” mukaan.
Jännittävää nähdä, mitä tämä vaikuttaa tuloksiin ensi vuonna ja jääkö sellaisia tehtäviä tekemättä, joita kukaan ei hinkua. Jo nyt olemme huomanneet, että kaikkien toiveita ei voi toteuttaa, sillä kannattavassa yritystoiminnassa asiakkaiden hinguilla on oltava suurempi painoarvo kuin omilla. Elämme vielä kuitenkin siinä uskossa, että innostuneisuus tarttuu ja johtaa kaikkien kannalta hyvään lopputulokseen.

Oma innostumiseni pyöräilyyn alkaa olla nyt hiipumassa. Voin syyttää siitä kylmeneviä ilmoja tai autoa vaativia työtehtäviä. Kuitenkin osalla intohimo pyöräilyyn säilyy läpi vuoden. Minulla tilalle tulee joku uusi innostus. Tällä hetkellä odotan innolla hiihtokauden alkua.

Elina Palmroth-Leino
Leadership Coach, joka on astumassa uusiin innostaviin tehtäviin

Avainsanat