Oikeassa iässä

Pohdittua pyöräillessä, osa 5. Pitkän tauon jälkeen – vuotta vanhempana.

Yrityksemme HRM Partners Oy täytti tänä vuonna 21 vuotta. Mietin, onko tämä hyvä ikä yritykselle. Startupeja kuvataan aina innokkaiksi ja rohkeiksi. 100-vuotiaat yritykset ovat taas perinteisiä. Miten meitä kuvailisi? Elämmekö juuri aikuiseksi tulemisen parasta aikaa. Jo kokenut, mutta ei vielä kaikkea nähnyt.

Entä työnhakija? Koska työntekijä on oikeassa iässä? Tätä kysellään usein valmennuksissamme. Työpaikkailmoituksessa ei ihanneikää mainita vaan hakijan tulee lukea se rivien välistä. Ikärasismista puhutaan, mutta kukaan ei sitä myönnä. Missä vaiheessa kokemusta on oikea määrä, ei liian vähän eikä liian paljon

Kummankin kohdalla taitaa kuitenkin päteä samat lainalaisuudet. Ikä ei ole merkityksellinen vaan se, että on tarjota jotain, mistä on jollekin toiselle hyötyä. Asiakas/rekrytoiva yritys kiinnostuu, jos osaa esiintyä asiantuntevasti ja näyttää itsekin olevansa innostunut aiheesta.

Uusiutuminen on päivän sana. Sitä odotetaan niin yrityksiltä kuin työntekijöiltä.

Ratkaisevaa on asenne. Jos ei itse usko olevansa oikeassa iässä, niin ei siihen usko kukaan muukaan. Kannattaa rohkeasti keskittyä korostamaan omia vahvuuksiaan ja kiinnostustaan tehtävää kohtaa. Yritykset haluavat ennen kaikkea motivoituneita työntekijöitä.

Yrityksistä olisi hyvä löytyä sopiva sekoitus kaikenikäisiä – startupit hyötyvät kokemuksen äänestä ja vanhemmat yritykset kyseenalaistavista nuorista työntekijöistä. Oikea ikää ei siis ole vaan tilanne ratkaisee.

Elina Palmroth-Leino
Leadership Coach, joka yrittää vakuuttaa itselleen olevansa oikeassa iässä

 

Avainsanat