Kohti onnellista työelämää

Viimeaikaiset harmaat yt-uutiset pistivät minut jälleen pohtimaan onnellisuutta. Mitä onnellisuus  tarkoittaa? Sosiaalipsykologi David Myersin mukaan onnellisuus on läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää.

Entä onnellinen työelämä – tarkoittaako se sitten läpitunkevaa tunnetta siitä, että työelämä on hyvää?

Työelämässä tapahtuvat jatkuvat muutokset vaativat ihmisiltä sietokykyä. Kykyä elää muuttuvassa työympäristössä ja kykyä elää epävarmuudessa. Miten ihmiset, joista kuitenkin vain pieni osa suhtautuu luontaisesti muutostilanteisiin positiivisesti, sitten saavuttavat onnellisen työelämän tai kokonaisvaltaisen onnellisuuden? Itse uskon David Myersin tapaan siihen, että yksi onnellisuuden merkittävimmistä tekijöistä on itsetunto.

Työn päättyminen on monelle valtava menetys. Se voi olla yksi elämän isoimmista kriiseistä ja joskus kriisit kolauttavat myös onnellisuuden yhtä tekijää, itsetuntoa. Itsetunnon jälleenrakentamisella onkin valtava merkitys työnhakutilanteessa. Jälleenrakentaminen ottaa aikaa ja kaikki tekevät rakennustyötä omalla tavallaan. Rakentaminen vaatii myös paljon voimaa ja uskallusta selvittää mennyt. Lopulta, kuten kuvan mandariinimies tekee, pitää kuitenkin ottaa mennytkin mukaan ja lähteä eteenpäin. Lempeä huumorikin voi joskus auttaa!

Jos sinä haluat pohtia omaa onnellisuuttasi, voit aloittaa sen lukaisemalla David Myersin artikkelin http://www.davidmyers.org/davidmyers/assets/Happiness_10e.pdf

Terveisin,

Nina Smidtslund 

Kirjoittaja työskentelee HRM Partnersin Career Service Centerissä. Career Service Center on työnhakukeskus, joka tarjoaa monenlaista työnhaun tukea valmennuksiimme osallistuville.

  1. Onnellisuus on myös yhtenä teemana voimavarat muutoksessa -workshopeissamme. Tervetuloa mukaan!

 

Avainsanat