Pohdittua pyöräillessä, osa 4.

En ole himopyöräilijä enkä luontoaktivisti. Pyöräilen töihin, koska se on mukavaa ja sopii työaikatauluuni.

Pyöräillessäni en välttämättä valitse suorinta reittiä vaan tien, jossa on miellyttävä ympäristö. Autolla ajaessani en pääse nauttimaan piilossa olevasta Alppipuistosta tai Musiikkitalon kauniista kukkaistutuksista. Työmatkaviihtyvyys on minulle tärkeää.

Työpaikkaviihtyvyydestä puhuttaessa mainitaan tavallisesti kivat työkaverit ja merkityksellinen työ. Itse kiinnitän huomiota myös puitteisiin. Käydessäni asiakkaiden luona tarkkailen tahtomattanikin toimitiloja. Voisiko niistä vetää jonkun korrelaation viihtyvyyteen ja yrityksen kannattavuuteen? Onko niin, että hienossa toimistossa työntekijät ovat motivoituneita ja tuottavuus hyvä? Vai pikemminkin niin, että kun yritys tekee hyvää tulosta, on varaa maksaa hyviä palkkoja ja uudistaa tiloja, jolloin kaikki viihtyvät?

Kuka sitten on vastuussa viihtyvyydestä ja kannattavuudesta?

– Jokainen meistä! Jos kaipaat piristystä työtiloihisi, niin mene kukkakauppaan, kuten kollegani Anski. Työn sujuvuuteen ja tehostamiseen taas auttaa usein yhteinen pohdinta.  Joskus tähän tarvitaan ulkopuolista apua. Ammatti-coach tai valmentaja auttaa näkemään uusia vaihtoehtoja. Jotta jokin muuttuu, täytyy kuitenkin tapahtua havahtuminen. Sen jälkeen täytyy vielä löytyä tahtoa muutoksen läpiviemiseksi.

Organisaatiot, joissa työntekijät kokevat voivansa vaikuttaa asioihin voivat hyvin. Positiiviset kokemukset lisäävät viihtyvyyttä ja innokkuutta kehittää asioita. Esimiehet ovat avainasemassa avoimen työilmapiirin luomisessa, mutta aloitteen ei tarvitse aina tulla heiltä.

Positiivista syksyn jatkoa ja rohkeutta ehdottaa muutoksia!

Hiihtokelejä odotellessa,
Elina Palmroth-Leino
Leadership Coach

Avainsanat