Kaikkien aivot käyttöön – esimerkki siitä miten ideasta voi kasvaa jotain uutta ja konkreettista

Puolentoista vuoden työn tuloksena on syntynyt kirja – Kaikkien aivot käyttöön – työn ohessa, mutta siihen kiinteästi liittyen. Millainen prosessi kirjan kirjoittaminen oli?

Kun idea kirjan kirjoittamiseen syntyi toukokuussa 2010, se oli aika kirkas hetki ja oivallus. Suomen kielellä ei ole kirjoitettu kirjaa ryhmä-coachingista, siis me kirjoitamme sen! Alunperinkin uskoimme, että jos kirjaa kirjoittaa useampi kuin yksi, siitä tulee parempi. Vivahteikkaampi, monipuolisempi, moniäänisempi. Tämän voimme edelleen allekirjoittaa.

Mihin puolitoista vuotta sitten kului?

  • ensimmäinen puoli vuotta yleiseen haahuiluun eli lukemiseen, ideoiden pallotteluun, fokuksen hakemiseen
  • seuraavan puolivuotta kirjoitimme yksin, yhdessä, kirjoitusleireillä
  • viimeinen puolivuotta meni tarkennuksiin, oikolukemiseen, rajauksiin, taittoon ja teknisiin asioihin.

Jälkeenpäin yllättävän pitkä aika, mutta tarpeellinen. Lopputulos on hieno! Omasta mielestämme.

Tärkeitä asioita kirjoittamisen matkalla oli muun muassa hyvän kustannustoimittajan löytyminen. Koska me kaikki olimme ensimmäistä kertaa kirjoittamassa kirjaa, oli todella tärkeää kuulla kokeneen toimittajan sanat: ”Kyllä, te kaikki osaatte kirjoittaa.” Tämä on vahva esimerkki kannustuksen voimasta.

Toinen tärkeä asia liittyy luopumiseen – jossain vaiheessa ymmärsimme, että emme voi kirjoittaa kaikesta, mikä kiinnostaa tai mistä jotakin tiedämme. Iso päätös oli jättää mm. johtoryhmien työskentelyyn liittyvät erillinen kappale kokonaan pois. Päätimme keskittyä ajattelua edistävään vuorovaikutukseen, valmentavaan dialogiin, ryhmien toimintaan sekä erilaisiin harjoituksiin. Kirjan ytimeksi muodostui ajatteluttamisen taito.

Alkuperäinen idea muuttui olennaisesti – vieläkään ei ole olemassa suomenkielistä kirjaa ryhmä-coachingista!

Miten kolme erilaista ihmistä sitten voi kirjoittaa kirjan, jonka lopputuloksesta on mahdoton sanoa, kuka on kirjoittanut mitäkin? Emme tiedä sitä itsekään. Tämä kirja on esimerkki siitä, miten kaikkien aivot on otettu käyttöön ja yhteisen ajattelun lopputuotoksena on syntynyt uutta ajattelua ja tekstiä. Yhteistyön edellytyksenä on ollut keskinäinen arvostus ja luottamus toisten osaamiseen ja suora puhe. Kaikilla myös säilyi pitkin matkaa kirkkaana tavoite, eikä aikatauluista lipsuttu. Ei voida todellakaan puhua boheemista hörhöilystä, kyllä tämä oli tavoitteellista ja kurinalaista työskentelyä kaiken aikaa. Silti on ollut hauskaa.

Tämän kokemuksen perusteella voimme lämpimästi suositella uusille alueille hyppäämistä – virkistää ja aiheuttaa ajattelua!

Päivi Pentti, Rea Klingberg ja Sirkku Heinonen

Avainsanat