Halutun työnantajan menestyksen aineksia

Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten ihmiset varsinkin yksilöinä pärjäävät ja kehittyvät työelämässään, silloinkin kun haasteita ja tehtäviä satelee sietokyvyn rajoille asti. Olen nähnyt monia eri tapoja käsitellä näitä aiheita oltuani 22 vuotta IT-alalla, jossa ei kahta samanlaista päivää ole tarjolla. Esimiehille tehtävä on haasteellinen, kun omaa porukkaa pitäisi kehittää ja motivoida oikeilla keinoin tekemään oikeita asioita. Yksilöiden on vaikeaa löytää paikkansa oman kekoon kannettavan kortensa kanssa. Johdolle on haasteellista ymmärtää miksi joku tiimi toimii motivoituneena ja tekee loistotulosta ja toinen tiimi laahaa tulosten kanssa perässä. Osalla psykologinen työsopimus on vahva, osalla se on nollassa mutta sitä ei nähdä. HR on usein puun ja kuoren välissä, kun bisneksen puolelle pitäisi olla lisäarvoa tarjolla niin ihmisten motivaation varmistamiseksi, yksilöiden kehittämiseksi, kuin ”dream team”-ainesten monistamiseksi.

Onneksi näiden haasteiden ratkaisemiseen on kuin onkin muutama hyvä aines;

  1. Kun saamme mahdollisuuden kehittyä tuntuu meistä että meistä välitetään. Teemme motivoituneina loistosuorituksia ja psykologinen työsopimuksemme voimistuu.
  2. Kun tunnemme itsemme sekä kollegamme paremmin, meidän on paljon helpompi ymmärtää mikseivät kaikki toimi kuten ”minä itse”. Tästä vasta alkaa toimiva ja tuottava yhteistyö sekä loistotiimien rakentaminen.
  3. Kun meidän motivaattorimme (ja de-motivaattorimme) ovat tiedossa, osataan rakentaa oikeita kannustinohjelmia organisaatioon.

Raha ei todellakaan ole se yksi ja ainut oikea kannustin. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voi myös yrityksen johto suhtautua moneen asiaan rauhallisemmin mielin. Halutuin työnantaja on se, joka tarjoaa innostavan ja motivoivan työympäristön ja kivat työkaverit. Näistä jälkimmäiset eivät ole millään ISBN-koodilla varustettuja yksilöitä, vaan me itse luomme ne kivat työkaverit tuntemalla itsemme ja toisemme.

Teini-ikäinen tyttäreni heitti mielestäni osuvan kysymyksen ilmoille miettiessään ”Ovatkohan suomalaiset jotenkin vaisumpaa kansaa sen takia, ettemme kysy aina toisiltamme ”how are you” kun tavataan, niin kuin niin monessa muussa maassa tehdään”. Hyvä kysymys! Jos ei tämä kuulu meidän kulttuuriimme, voi olla että excel-johtaminen on tapa pitää porukat oikealla tunteettomalla polulla, jossa ei mietitä miten voidaan. En usko että näin on, mutta kysymys oli mielestäni hyvä.

Olen ollut vasta muutaman kuukauden töissä HRM Partnersin tytäryhtiössä Reflect Career Partnersissa, ja nautin joka päivä siitä asiantuntemuksesta, jota ympärilläni näen ja kuulen. Ammattiluotseja – termi kuvaa mielestäni meidän coacheja osuvasti – jotka luotsaavat ihmisiä pärjäämään tässä haasteellisessa työmaailmassa menestyksekkäämmin. Kollegani ovat kaikki myös sitä eniten arvostamaani ”rotua”, jotka välittävät ihmisistä, oli kyseessä sitten asiakas, kilpailija tai kollega. Meillä myös jokainen kertoo ensimmäisenä aamulla, mitä kuuluu.

Tätä edelläkävijän ammattimaista tapaa toimia on viety nyt Reflect-nimiseen verkkopalveluun, jossa menestyksen ainekset astuvat kuvaan. Saamme ylpeänä esitellä verkkoon vietyä kahdeksantoista vuoden osaamisen pohjalta syntynyttä Reflectiä, jonka perimmäinen tarkoitus on tuoda ihmisten jatkuva kehittyminen ”bottom-up”-periaatteella kaikkien ulottuville, yksilön hyväksi ja yrityksen eduksi.

Joka aamu Reflect kysyy mitä kuuluu ja tiedämme miten joukkue voi. Jaamme osaamis-, persoonallisuus-, motivaattori-, ja monia muita Reflect-harjoituksia kollegojen kesken. Talotasolla tiedämme, millä arvoilla ja motivaattoreilla ihmiset aamulla tulevat töihin. Osaamme rakentaa oikeita kannustimia ihmisten arvojen mukaan ja tiedämme mistä aineksista menestyvät tiimit koostuvat. Näistä aineksista on menestyjät tehty!

Työkalu, josta osasin vaan haaveilla entisissä rooleissani on nyt olemassa ja saan olla mukana viemässä tätä timanttia organisaatioihin, jotka välittävät henkilöstöstään ja joille ihmisten kehittyminen ja hyvinvointi on oivallettu tärkeäksi menestyksen kannalta. Miten ihmisten psykologista työsopimusta vahvistetaan? Reflectillä – on vastaus. Tästä matkasta nautin!

Katta Inget

Avainsanat