Mihin keskityt, se kasvaa

Uskomukset, niin rajoittavat kuin mahdollistavat, ovat mielenkiintoisia. Mikä voima uskomuksilla onkaan! Pari esimerkkiä: 90-luvun lamassa purin työterveyslääkärille huoliani. Olin aidosti huolissani miten silloinen työnantajani selviää lamasta. Alla olivat hurjat kasvun vuodet, mutta edessä näytti olevan pelkkää alamäkeä. Miten minun itseni tässä myllerryksessä käy? Tuo uudelleensijoittumisvalmennuksissakin perin tutuksi tullut kysymys ei ilmeisesti ollut lääkärille uusi. Hän kuunteli huolella, kuten lääkärin tuleekin tehdä. Vuodatukseni jälkeen hän totesi: ”Kyllä sinä selviydyt, sinä olet selviytäjätyyppiä”. Tämä kahdenkymmenen vuoden takainen ”lääkärinlausunto” on jäänyt elämään. Auktoriteetin sanaa oli helppo uskoa. Siitä tuli minulle tärkeä uskomus.

Toinen esimerkki; viisikymppinen Katri oli tehnyt pitkä työuran painokuosien piirtäjänä. Tekniikan kehittyessä piirtäminen siirtyi tietokonepohjaiseksi. Katri oli ymmärrettävästi huolissaan ja pyysi saavansa muita töitä. Katrin esimies uskoi Katrin kykyihin ja aloitti pitkän vakuuttelun. Hän loi Katriin uskoa, jaksoi toistaa ja toistaa viestiään. Esimies järjesti myös tutustumiskäynnin toiseen yritykseen, jossa vastaavaa työtä jo tehtiin. Siellä samanlaisen työuran tehnyt henkilö esitteli työtään ja valoi Katriin uskoa. Kollegallakin oli autoriteettia. Katri oppi uuden työn, totta kai. Tuolloin tapoihini kuului viedä vieraita ko. osastolle. Nautin Katrin ammattiylpeydestä, kun hän esitteli omaa työtään. Mikä mukavinta, Katri muisti aina kiittää esimiestään siitä, että esimies jaksoi uskoa häneen ja valoi uskoa – josta tuli uskomus.

Luovatko esimiehet alaisilleen myönteisiä uskomuksia? Muistammeko luoda lapsillemme itseluottamusta ravitsevia uskomuksia? Entä muistammeko vahvistaa omaa itsetuntoamme ja osaamistamme hyvillä uskomuksilla?

Uskomus on sekin, että uskomuksissa on valtava voima, niin rajoittavissa kuin mahdollistavissakin. Onneksi voimme päättää mitä uskomuksia haluamme ylläpitää ja kasvattaa! Toki ihan helppoa se ei ole. Mutta totta on se, että mihin keskityt, se kasvaa.

Mikä on se hyvä uskomus, johon sinä haluat keskittyä ja havaita ilahduttavan kasvun? Minkä uskomuksesi sinä haluat kyseenalaistaa?

Tuija Sironen

Avainsanat